Demonstrationer hölls utanför Tate Britain i helgen när det brittiska museet arrangerade Drag Story Hour. Foto: TT / Wikimedia

Demonstration mot sagostund med dragqueen i London

Publicerad

Att som dragqueen läsa sagor för barn fortsätter att väcka känslor.

I helgen arrangerades sagostunden Drag Story Hour på ett konstmuseum i London, vilket möttes av demonstrationer som slutade i att en person greps.

Protesterna mot sagostunden Drag Story Hour fortsätter i Storbritannien. I lördags arrangerades en sagostund på Tate Britain med barnförfattaren och dragartisten Aida H Dee.

Utanför konstmuseet befann sig enligt BBC ett trettiotal demonstranter som visade sin kritik mot evenemanget med plakat där det bland annat stod ”Inga drags för barn” och ”Lämna våra barn i fred”.

På plats fanns även ett motsvarande antal motdemonstranter, tillhörande gruppen Stand Up To Racism, med plakat där texten löd ”Låt inte extremhögern splittra oss” och ”Transrättigheter nu”.

Polis befann sig på plats och en person har gripits under demonstrationen, ingen uppges ha skadats.

Efteråt har författaren och dragartisten Aida H Dee tackat i sociala medier för allt stöd, under lördagens tre sagostunder som kunde genomföras utan avbrott trots protesterna utanför.

Kritiserats tidigare

Det är inte första gången Drag Story Hour kritiseras i Storbritannien. Under sommaren 2022 mötte sagostunden på flertalet demonstrationer i Storbritannien, och nyligen gav sig den tidigare parlamentsledamoten och nuvarande ledamoten av överhuset House of Lords, konservativa Emma Nicholson in i debatten.

I ett öppet brev beskriver hon sagostunden som ”propaganda” och ”ren nonsens” rapporterar The Art Newspaper.

Även i Sverige har sagostunden väckt starka känslor och lett till kritik, vilket Kulturnyheterna tidigare rapporterat om i bland annat Kulturnyheterna special: Drag – från glitter till kulturkrig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.