Den brittiska drillduon Skengdo & AM dömdes till villkorligt fängelsestraff 2019 för att ha spelat en låt som förbjudits av myndigheterna. Foto: Pressbild

Därför kämpar Londonpolisen mot gangsterrapen

Uppdaterad
Publicerad

I debatten som följt mordet på rapartisten Einar har det väckts krav på stopp för gangsterrap i public service-media. Frågan om huruvida genren bör regleras är inte ny.

I Storbritannien har polis och rättsväsende valt att bekämpa subgenren drill då man ser tydliga kopplingar mellan musiken och ett ökat antal våldsbrott i London.

Under förra veckan öppnade Sverigedemokraterna för att begränsa gangsterrap i public service. Partiet pekar på en uppenbar koppling mellan musiken och gängkriminalitet.

Och sedan dess har flera röster höjts. Bulletinkrönikören Carolin Dahlman menar att genren är direkt skadlig för ungdomen.

– Det här är rappare som sjunger om att mörda, de sjunger om hämnd och om konflikter. De har en fruktansvärd syn på kvinnor. Jag tycker det är något att se upp med eftersom kultur formar människor, värderingar och samhället, säger hon.

Londonpolisens offensiv mot rap

Debatten om huruvida gangsterrapen har dåligt inflytande på unga har funnits under en längre tid. I Storbritannien har frågan varit het i flera år.

Främst har det handlat om subgenren drill som växt sig stor i London under 2010-talet. Texterna handlar inte sällan om våld och kriminalitet och kan innehålla hot.

Efter ett knivmord på en 15-årig pojke i London 2017 pekas musiken ut som farlig av polisen. Anledningen är att en av gärningsmännen är rappare, som före dådet hade släppt en låt där han rappar om en knivattack.

Polis och rättsväsendet gör kopplingar mellan musikgenren och det ökade antalet knivdåd i London och bestämmer sig för att gå på offensiven mot drill.

Ordningsmakten får Youtube att plocka ner över 100 musikvideor, man bannlyser låtar och 2019 döms musikduon Skengdo & AM till villkorliga fängelsestraff för att ha framfört en av sina förbjudna texter.

Texter används som bevis

Andra drill-artister har förbjudits att rappa om vissa personer, nämna känsliga händelser eller områden i sina låtar och texterna har många gånger använts som bevis i rättegångar.

De senaste tre åren har Youtube plockat ner över 500 musikvideor, enligt en brittisk polisrapport som New York Times rapporterar om.

Men metoden får kritik. Många hävdar rapparnas konstnärliga rätt att uttrycka sig och man liknar förbuden med kampen mot punken på 1970-talet. Flera rappare säger att censuren mot genren fungerar kontraproduktivt – de hindras från att ägna sig åt musiken som skulle kunna leda ut ur kriminaliteten.

Musikkritikern: Förbud kan få motsatt effekt

I Sverige har debatten hittills främst handlat om gangsterrapens plats i public service. Musikkritikern Johannes Cakar tycker att man är ute på hal is när man pratar om förbud.

– Det känns som att man haft den här debatten många gånger genom åren. Det har varit spelvåld, Martin Scorsece-filmer och den amerikanska hiphop-scenen. Man landar aldrig riktigt i någonting, det tror jag inte man gör nu heller. Skulle gangsterrapen bannas från public service är det inte omöjligt att det skulle få motsatt effekt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.