Eden Golan hamnade på femte plats i Eurovision song contest 2024 Foto: Martin Meissner

Eden Golan ska sjunga originalversion av Israels Eurovison-låt i FN

Uppdaterad
Publicerad

Den israeliska artisten Eden Golan kommer att sjunga den icke omskrivna versionen av Israels Eurovision-bidrag i FN, rapporterar nyhetssajten Ynet.

Inför Eurovision song contest 2024 skickade Israel in bidraget ”October rain”. Låten stoppades dock från tävlan av arrangören EBU eftersom den menades innehålla politiska budskap, vilket inte tillåts.

Låten skrevs därför om och fick det nya namnet ”Hurricane”.

Nu ska originalversionen framföras i FN under en ceremoni på årsdagen av Hamas terrorattack mot Israel den 7 oktober. Ceremonin arrangeras av Israels utrikesdepartement.

Hotade att dra sig ur

Israels medverkan i Eurovision i Malmö var mycket omdebatterad i och med kriget i Gaza. Landet hotade även att dra sig ur tävlingen efter kraven på omskrivning av låten.

Under programmet möttes även artisten Eden Golan av burop i arenan och av juryn fick hon inte många poäng. Men när tittarnas röster räknades upp kammade hon hem näst flest poäng.

Totalt hamnade Israel på femte plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.