Camilla Läckbergs uppmaning att mejla Nobelstiftelsen gav effekt. Foto: TT

Efter Camilla Läckbergs uppmaning: privatpersoner kräver indraget litteraturpris

Uppdaterad
Publicerad

Horace Engdahls uttalanden i SVT-dokumentären Det slutna sällskapet har fått opinionsbildare att reagera.

Både i traditionella och sociala medier. På Instagram uppmanade deckarförfattaren Camilla Läckberg privatpersoner att uttrycka sitt missnöje till Nobelstiftelsen. Inlägget har fått genomslag.

– Det har kommit in fler mejl än det brukar till vår kontaktsida, säger Mikael Östlund, pressansvarig på Nobelstiftelsen.

Deckarförfattaren och Instagramprofilen Camilla Läckberg publicerade den 5 december ett inlägg om Horace Engdahls uttalanden i SVT-dokumentären Det slutna sällskapet.

I inlägget ber Läckberg privatpersoner att uppmana Nobelstiftelsen att inte låta Svenska Akademien dela ut Nobelpris i litteratur ”förrän dess heder åter är 100% upprättad igen. Vilket kommer vara en omöjlighet utan vissa – kanske t om samtliga – ledamöters avgång. Med Horace Engdahl i spetsen.”

Krisen i Svenska Akademien

Oklart om Nobelpriset delas ut 2019

Nobelstiftelsen har dagarna efter att inlägget publicerades sett ett ökat antal upprörda mejl från privatpersoner som uppmanar stiftelsen att inte låta Svenska Akademien dela ut litteraturpris år 2019. Exakt hur många mejl stiftelsen fått kan Mikael Östlund inte svara på.

– Men det rör sig om minst ett femtiotal, det är fler än vi brukar få, säger han.

Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten vill inte uttala sig, men Mikael Östlund skickar ett skriftligt citat från honom:

”Under början av nästa år behöver ett beslut fattas om Nobelpriset i litteratur ska kunna delas ut för 2018 och 2019. Nobelstiftelsen har tidigare kommunicerat att en förutsättning för ett ja från Nobelstiftelsen är att den Svenska Akademien tydligt är på väg att återvinna sin trovärdighet som Nobelprisutdelande institution. En viktig aspekt i detta sammanhang är förstås Nobelkommitténs sammansättning och arbetsformer, men frågan är bredare. Den innefattar hela det arbete som bedrivs för att hantera det senaste årets händelser och att reformera Akademiens verksamhet.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet