Efter ett tungt 2018 – Facebook vidtar åtgärder

Publicerad

Skandalerna har avlöst varandra och nu vill Facebook återupprätta sitt förtroende. I förra veckan meddelande de att de kommer att ta bort användare ur grupper som användarna själva inte godkänt att de är med i.

– Jag tror att det kommer bli lugnare i och med den här förändringen, säger Philip Rudolphson, sociala medier-reporter.

Stormen kring Cambridge Analytica orsakade under förra året ett internationellt ramaskri. Detta efter att The Guardian avslöjat att företaget, som arbetat med flera politiska kampanjer, däribland Donald Trumps valkampanj, fått tillgång till runt 87 miljoner användares privata information utan deras tillåtelse. Reaktionerna syntes också på börsmarknaden där Facebooks aktie rasade.

Mer än en skandal

– Jag tror att Facebook kommer från ett ganska mörkt 2018 där det varit mer än en skandal. Det har varit Cambridge Analytica, utfrågning i kongressen och ett antal hackingskandaler där en massa uppgifter och information läckt. Jag tror att detta bidrar till en ökad press på en förändring, från etablissemanget och kanske framför allt från användarna, säger Philip Rudolfsson.

Men nu verkar Facebook vilja återupprätta sitt anseende. Förutom att de rensar upp i sina Facebook-grupper raderade de ytterligare 500 konton kopplade till ryska medieorgan.

”Som Vilda västern”

– De här grupperna blir ju mer eller mindre som Vilda västern där alla kan lägga in både nyheter och bilder av varierande karaktär som får väldigt stor spridning. Det blir nästan som en tävling att hålla på och lägga in olika inlägg men ofta är det ju rasistiska inlägg som delas, säger Philip Rudolfsson och fortsätter:

– Jag tror att det kommer bli lugnare på Facebook i och med den här förändringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.