Storspelet Diablo Immortal förbjuds i Nederländerna och Belgien på grund av lagar om lootlådor. På bilden: Diablo-omslag och Activsion Blizzard logotyp. Foto: Pressbild, TT

Spelet Diablo Immortal förbjuds i Belgien och Nederländerna

Uppdaterad
Publicerad

I dag släpper Activision en ny titel i en av sina största spelserier, Diablo. Men några länder blir utan spelet, nämligen Belgien och Nederländerna, rapporterar spelsidan Eurogamer. Beskedet kommer efter att länderna klassat så kallade lootlådor som lotteri och därmed förbjudit dem.

Lootlådor är en sorts hemlig låda i tv-spel som går att köpa för riktiga pengar. I den får spelaren slumpmässiga föremål och figurer som går att använda i spelvärlden, inte helt olikt gamla tiders hockeykort. 2018 klassades dessa som lotteriverksamhet och förbjöds i Belgien och Nederländerna.

Beskedet blev snabbt en diskussion mellan länderna och speljätten Electronic Arts, som menade att den här typen av verksamhet är en stor intäktskälla i spel som fotbollstiteln FIFA. Belgien och Nederländerna fick sedermera rätt.

Släpper i alla länder – förutom två

I dag släpper alltså spelgiganten Activision Blizzard mobil- och dataspelet Diablo Immortal. Diablo-serien faller inom rollspelsgenren och är en av utvecklarens största. Den har sedan 1996 regelbundet fyllts på med nya upplagor. Men spelintresserade i Belgien och Nederländerna kommer inte att få lägga händerna på den nya utgåvan.

– Diablo immortal kommer inte att vara tillgängligt i länderna och kommer inte att finnas på någon av Activision Blizzards tjänster. Det här är relaterat till klimatet för spel i dessa länder, säger en talesperson för företaget enligt Eurogamer.

Het fråga i Sverige

Även här i Sverige är frågan om lootlådor på tapeten. I en nyligen publicerad rapport vädjar flera europeiska aktörer, bland annat intresseorganisationen Sveriges konsumenter, om att spelmomentet måste regleras bättre.

I samband med rapportens publicering uttalade sig konsumentministern Max Elger (S) om att en svensk reglering inte hade gjort någon skillnad eftersom spelaktörerna är globala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.