Författarförbundets ordförande Anja Gatu

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Författarförbundets ordförande Anja Gatu säger att hybridförlaget Lavas avtal är oskäliga och att deras sekretessklausul är orimlig. Foto: Rebecka Haglund

Efter SVT:s granskning: Författarförbundet varnar för hybridförlaget Lava

Publicerad

Oskäliga avtalsvillkor, orimliga sekretessavtal och otydlighet kring vad man faktiskt säljer. Författarförbundet skräder inte orden och går ut med en varning för hybridförlaget Lava.

– Vi ser att de här problemen ökar och ökar. Så vi ser faktiskt ingen annan väg att gå just nu än att varna människor från att ingå avtal med Lava, säger Författarförbundets ordförande Anja Gatu.

Bokförlaget Lava är ett så kallat hybridförlag vilket innebär att författare själva helt eller delvis bekostar sin egen bokutgivning. SVT har tidigare berättat att många författare som ger ut sina böcker på det här sättet känner sig lurade efter att ha betalat stora summor, några upp till 175 000, till hybridförlag med hopp om ett litterärt genombrott.

Författardrömmar

Bara fyra av 26 personer vi pratade med i vår granskning uppgav att de gjort någon vinst på bokutgivningen. Bokförlaget Lava, som är störst både sett till utgivning och omsättning, kritiserades dessutom för att ha långtgående sekretessvillkor i sina kontrakt.

Omfattande kritik

Författarförbundets ordförande Anja Gatu säger att problemet med Lava är oskäliga avtal, otydlighet kring vad man säljer, att det som författare är svårt att få kontakt med deras företrädare, att de inte uppfyller vad man lovar och att man har sekretessklausuler som tystar alla negativa röster genom viten.

Varningen Författarförbundet nu utfärdar riktar sig både till medlemmar och allmänhet och den grundar sig dels på de kontrakt de tagit del av, dels på åtskilliga rapporter från författare som försöker ta sig ur sina avtal med Lava.

Ovanligt med varningar

Senast Författarförbundet utfärdade en varning var 2022 och då var det bokförlaget Modernista som anklagades bland annat för uteblivna ersättningar till författare och översättare. Innan dess säger Anja Gatu att det var länge sedan.

– Det här är inget som vi strösslar med. Det ska ganska mycket till för att vi ska utfärda en varning.

Författarförbundet har framfört sin kritik till Lava men säger att de inte fått något gehör.

– De bryr sig inte om vad vi säger. Det här är sista vägen ut, och den här typen av varningar föregås ju alltid av en dialog. Men märker vi att dialogen inte ger något utfärdar vi en varning.

Kulturnyheterna söker bokförlaget Lava.

Hybridförlagen i siffror

Få författare gör vinst

Forskning från 2020 visar att drygt en tredjedel av 82 intervjuade svenska hybridförfattare gjort någon vinst på sin bokutgivning.

Kulturnyheternas kartläggning tyder på att andelen är mindre i dag.

En brittisk undersökning från 2022 visar att 94 procent av författarna hade förlorat pengar på sin hybridutgivning.

Endast 4 av de 26 hybridförfattare som Kulturnyheterna varit i kontakt med uppgav att de gått med vinst.

Kraftig ökning av utgivning

På fem år, mellan 2019 och 2023, har antalet antalet utgivna böcker på de största hybridförlagen ökat från 232 böcker till 854 böcker.

Lava, som är störst, gav ut 46 titlar år 2019 och 486 titlar 2023.

Få recenseras

När vi söker efter recensioner i Retrievers mediearkiv hittar vi 9 stycken recensioner av Lavas böcker 2023.

Som jämförelse recenserades Norstedts 160 gånger i svensk press samma år.

Kraftig tillväxt

Bookea Vulkan Group, där Lava ingår, omsatte 61,9 miljoner och gjorde en vinst på 12,3 miljoner år 2023, nära en dubblering från 2022.

Även Hoi Publishing, där Ekström och Garay ingår, ökar sin omsättning.

Flera av hybridförlagen ger ut böcker både på traditionellt vis och med hybridavtal.

Källor: SRF Research, Kungliga biblioteket, Förläggareföreningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Författardrömmar

Mer i ämnet