Efter oberoende utredning – EBU skärper regler och tillsätter ny chef

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den nya arbetsgruppen inom EBU kommer att jobba med krishantering och kriskommunikation, något som det enligt Eurovisionchefen Martin Österdahl behövs en större beredskap för. Foto: Jessica Gow/TT

Eurovisionchefen: ”Har uppenbart brustit”

Uppdaterad
Publicerad

EBU tillsätter en ny krishanteringsgrupp efter årets kaosartade tävling i Malmö. Den svenske Eurovision-chefen Martin Österdahl välkomnar beskedet.

– De här förstärkningarna behövs, säger Martin Österdahl.

En ny roll ska överse Eurovisionchefen Martin Österdahls arbete, samt överta en del av hans mer långsiktiga arbetsuppgifter. Men Österdahl ser det inte som att han kliver åt sidan. Hans chefsroll innebär i framtiden också att delta i den nya arbetsgruppen som ska jobba med krishantering och kriskommunikation.

– Eurovision Song Contest har vuxit explosionsartat inte minst under de senaste fyra åren och eventet har på många sätt vuxit ifrån vår organisation, säger Martin Österdahl.

Eurovision song contest 2024

– Om vi jämför oss med ett större sportevenemang som har ett lika stort mediatryck så har vi nog varit lite naiva från Eurovisions sida och inte riktigt haft de resurser som vi behöver.

Utbuad av publiken

Eurovision i Malmö 2024 präglades av protester mot Israels medverkan, hot om avhopp och diskning av Nederländernas bidrag under Eurovisionveckan. EBU-chefen Martin Österdahl blev utbuad av en frustrerad publik i arenan under finalkvällen.

– Mitt fokus var att vi skulle ta oss igenom de här förändringarna, att de skulle vara fläckfria och att alla skulle komma helskinnade därifrån. Om det behövdes ett utlopp för frustrationen och besvikelsen så är burop helt okej för min del. Huvudsaken var att ingen kom till skada, säger han.

”Komplicerad fråga”

Martin Österdahl är stolt över att Eurovision 2024 hade höga tittarsiffror och att tävlingen skapade stort engagemang. Han påpekar att Eurovision levt med ”geopolitiska spänningar” under alla år, men att det blev extra svårt i Malmö.

– Mellanösternfrågan är ju komplicerad. Man sliter med den i Vita huset och på 10 Downing Street så det är klart att det är svårt för en organisation som EBU också. Jag har inga konkreta svar på hur vi kommer att lösa det framöver men att beslutsmandaten blir tydligare och att kommunikationen blir bättre, det är det vi kommer att koncentrera oss på.

En del artister hotade med avhopp. Kommer den nya arbetsgruppen att jobba för att motverka sådant?

– Under sommaren och hösten ska vi se över hur kommunikationen inom medlemsorganisationen fungerar och se till att all information går fram hela vägen. Från den högsta delegationen, till delegationsledarna till artisterna. Där har det uppenbart brustit, säger Martin Österdahl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision song contest 2024

Mer i ämnet