Wael Abbas är en av Mellanösterns och Nordafrikas mest kända aktivister och journalister och har i över 10 år på sin blogg rapporterat om polisbrutalitet, korruption och politiska aktivister som har kidnappats eller försvunnit.
Under åren har han både blivit gripen och misshandlat på grund av det han har rapporterat om. Hans sociala medierkonton har också periodvis stängts ner efter påtryckningar från den egyptiska staten.
Klockan 3.40 på onsdagsmorgonen uppdaterade han sin Facebooksida med orden: ”Jag håller på att bli gripen”. Enligt nätverket ANHRI, The Arabic Network for Human Rights information, trängde beväpnade poliser in i Wael Abbas hem och satte ögonbindel på honom innan han fördes bort i sina sovkläder. De tog med sig datorer, telefoner och böcker.
Både journalister och EU-parlamentariker uppmärksammar nu hans bortförande under hashtagen #FreeWaelAbbas på Twitter. Aktivister skriver också att de planerar en kampanj för att han ska släppas.
Abbas en inspirationskälla för aktivister
Göteborgsbaserade journalisten Afrah Nasser känner Wael Abbas och har nyss kommit tillbaka till Sverige efter en fem månader lång vistelse i Egypten.
– Han är ett av skälen till varför jag ville bli en bloggare. Jag minns 2010 när jag såg Wael Abbas på TV när han pratade om sin blogg. Ingen skrev på den tiden om det som han gjorde, för alla var rädda. Wael var verkligen en inspirationskälla och många av oss bloggare ville vara som han, säger hon.
Afrah Nasser menar att Wael Abbas gripits för att han fortsatt med sin rapportering av obekväma ämnen för den egyptiska staten.
– Han har gripits för att han inte har skrämts till tystnad, trots att den egyptiska staten har gripit, åtalat och fängslat hans vänner. Statens taktisk är att skrämma aktivister till tystnad.
Uppmanades att söka asyl i Sverige
Hon säger att hon flera gånger under alla år de har känt varandra sagt till Wael Abbas att han bör söka asyl i Sverige.
– ”Du har verkligen legitima skäl”, sa jag till honom. Men han vägrade. Han vägrade att skrämmas till tystnad. Han tror verkligen på det han gör, han vill verkligen se till att Egypten blir mer demokratiskt.
Det egyptiska samhället präglas i dag av rädsla, säger Afrah Nasser och hon beskriver hur aktivister och journalister i Egypten bokstavligen inte vågar tala högt längre om vissa ämnen.
–Jag tänkte mig för vad jag skrev, inte bara i artiklar eller rapporter, utan också på Instagram, Facebook. Jag visste att jag kunde skriva det jag tyckte, men det finns ingen frihet efter att du uttryckt åsikter som kan irritera staten. Det finns en stämning av rädsla och förtryck.
Gripandet av Wael Abbas är ”sista droppen” för aktivisterna och journalisterna i Egypten, säger Afrah Nasser.
– Gripandet av honom är verkligen sista hoppet som släcks. Det är så sorgligt.