Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Själv känner jag mig mest skadeglad att det inte blivit några 4-0 för de rödvita”, säger musikkritiker Tali da Silva. Hör henne kommentera Suspekts EM-låt i videon. Foto: Instagram/Suspekt/SVT/Per Nilsson

EM-låt i Danmark kritiseras – sjunger om ”stora pattar”

Uppdaterad
Publicerad

”Flera öl, flera mål, stora pattar, 4-0” lyder refrängen i den danska hiphopgruppen Suspekts EM-låt. Sexistiskt enligt vissa. Roligt enligt andra.

Inför öppningsmatchen mot Slovenien bjöd det danska fotbollsförbundet DBU in hiphopgruppen Suspekt att uppträda på ett EM-firande i Stuttgart.

I sociala medier cirkulerar videor på ett rödvitt hav av fotbollssupportrar som sjunger med i låten ”Flere mål, 4-0”. Det är inte landets officiella EM-låt, men en låt som fått stor uppmärksamhet. Och kritik.

Fotbolls-EM

”Misogyn syn på kvinnor”

En som hade rest till Tyskland för att se det danska EM-firandet var Lisbeth Michala Bach Nielsen. I en debattartikel i tidningen Berlingske rasar hon mot låttexten:

”Suspekt är – med sina texter – med och upprätthåller en misogyn syn på kvinnor och deras värde. Och det verkar DBU stödja”, skriver hon.

Lisbeth Michala Bach Nielsen skriver också att hon som kvinna inte kände sig respekterad eller som en del av gemenskapen på EM-festen i Stuttgart, när låten spelades.

I ett skriftligt svar till tidningen BT svarar DBU:s vd Erik Brøgger Rasmussen på kritiken.

”Vi förstår att Suspekt inte faller alla i smaken och inte har alla åldersgrupper som målgrupp. Samma sak gäller för andra band i fanzonen. En del tycker att Suspekts texter är roliga och festliga, andra blir irriterade eller provocerade”, skriver DBU-chefen.

Till Danmarks radio säger han också att det är svårt att hitta en artist som gör alla nöjda.

Liknande kritik 2017

År 2017 pågick en snarlik debatt efter att en video publicerats från danska herrlandslagets omklädningsrum. De firade VM-kvalet och hördes sjunga ramsan:

”Vem var det som vann idag, det var de från Danmark, hej hej hej – stora pattar!”

Herrarna hyllades däremot tidigare i juni när de valde att inte begära en löneförhöjning i samband med sitt nya avtal med DBU. Anledningen ska ha varit att de ville garantera jämlika ekonomiska villkor med damlandslaget.

Hör musikkritiker Tali da Silvas analys av låten och debatten i videon längst upp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-EM

Mer i ämnet