Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Jag skulle bli rätt förvånad om jag såg det svenska laget stämma upp i sång inför matchen, säger reporter Jakob Runevad Kjellmer. Hör om sydafrikanska och svenska sångtraditioner inom fotbollen i videon. Foto: Tiktok/Banyana Banyana

Se sydafrikanska VM-lagets virala sång – musiktraditioner inom fotboll

Uppdaterad
Publicerad

Fotbolls-VM är i full gång och videor sprids på Sydafrikas lag som sjunger på väg till sina matcher. En musiktradition som inte återfinns bland svenska spelare, menar reporter Jakob Runevad Kjellmer.

– I Europa är vi vana vid en sorglig promenad från spelarbusen in till omklädningsrummet, säger han.

I sista minut vann Sverige gruppspelsmatchen mot Sydafrika under VM i Nya Zeeland. Och på onsdagen spelar Sydafrika mot Argentina.

Inför match syns de sydafrikanska spelarna, kallade för “Banyana banyana” (ungefär “tjejer tjejer” på svenska), sjunga och dansa utanför spelarbussen och i omklädningsrummet. Kraftfulla stämmor, delvis ledda av sångbegåvade målvakten Andile Dlamini. 

Sydafrikanska folksånger

Sång och sydafrikansk fotboll går hand i hand, särskilt för att ladda upp inför match. Det menar Thato Moeng, sportjournalist på sydafrikanska Supersport.

– Traditionellt är detta antingen kampsånger med politisk anknytning eller sånger som människor brukade sjunga på väg in i gruvorna där de skulle jobba hårt, säger hon.

Enligt Thato Moeng brukar folksångerna, kända som ”gwijo”, sjungas när landets fotboll- och rugbylag spelar. Texterna kan vara på olika språk beroende på vilka provinser spelarna härstammar ifrån.

Utöver Sydafrika sjöng och dansade även lag som Zambia och Nigeria in till VM-arenan.  

Förvånad om svenska laget sjöng

Enligt Kulturnyheternas reporter Jakob Runevad Kjellmer är det sällsynt att svenska och europeiska lag, utöver nationalsången, tar ton på det här sättet. 

– I Europa är vi vana vid en sorglig promenad från spelarbusen in till omklädningsrummet och sedan vidare in på planen. Spelarna är rätt inne i sig själva så det här blir en stor kontrast.

Men det finns exempel på när de svenska landslaget sjungit, berättar han.

– I OS 2016 spelade förbundskapten Pia Sundhage Lalehs ”Goliat” med ackompanjerade inspirationsklipp. Och det finns enskilda spelare som försökt göra sitt – John Guidetti i U21-EM 2015 till exempel. Där kom det många klipp på när han rappade och sjöng.

Se de olika sånginsatserna i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.