Dåvarande kulturredaktören Gabriel Byström jobbade nära Svetlana Aleksijevitj på GP och beskriver henne som en av världens viktigaste intellektuella. Foto: TT

”En av världens viktigaste intellektuella”

Uppdaterad
Publicerad

Mellan 2006 och 2008 skrev och bodde nobelpristagaren på den svenska västkusten, där hon blev en nyckeluttolkare av det moderna Ryssland.

På grund av sin skarpa samhällskritik var vitryska Svetlana Aleksijevitj under många år tvungen att vistas utomlands, och under ett par år bodde hon i Göteborg.

Där blev hon snabbt en tydlig röst på Göteborgsposten kultursidor. Dåvarande kulturchefen Gabriel Byström minns en rasande och knivskarp stilist.

Nobelpriset i litteratur 2015

– Hon var vår mest frekventa krönikör under många år. Läsarna lärde känna henne, hennes temperament och hennes skickliga stilistik, och hon uppskattades oerhört för detta, säger han till Kulturnyheterna.

Gabriel Byström, idag chef på P4 Skaraborg, menar att Aleksijevitj fungerade som en folkbildande uttolkare av det moderna Ryssland, som på kontinuerlig basis kunde sätta det Putin-ledda landet i en historisk kontext.

– Hon är utan tvekan en av världens viktigaste intellektuella. Hon är oerhört skicklig på att förklara sovjetmänniskan, och försökte förså sentimentaliteten som är nyckeln dechiffrera Putins maktambitioner, säger Gabriel Byström.

En profil i staden

På kulturförvaltningen i Göteborg gläds man i dag åt beskedet att en av stadens fristadsförfattare nu får världens finaste litteraturpris.

– Jag är jätteglad, verkligen. Hon är stor författare. Hon var lågmäld och tillbakadragen, blygsam, och jobbade väldigt mycket redan då, säger kommunikationschefen Bibbi Wopenka som hade hand om Aleksievitj under Göteborgsåren.

Trots att Wopenka minns Aleksijevitjs som en lågmäld person var hon allt annat än en tyst skribent.

– Aleksivievitj var den första av fristadsförfattarna som inte var anonym. Hon deltog aktivt i staden och  i debatten, säger Bibbi Wopenka.

Wopenka beskriver hur Svetlana Aleksijevitj hittade ett hem i Göteborg, där hon kunde arbeta i ro och trygghet. Under 00-talet kunde nobelpristagaren synas flanera stadens secondhandaffärer, där hon letade efter inredningsdetaljer till lanstället i Vitryssland.

Fenomenal människoskildrare

Det bästa sättet att förstå Aleksijevitj som person är genom att läsa hennes texter, menar Gabriel Byström.

– Texterna är absolut det bästa sättet. Där ser man snabbt en person med stor empati, som är fenomenal på att lyfta rösterna som bildar mönster och gör att man kan förstå historien, säger han.

Bibbi Wopenkas personliga favoritbok av nobelpristagaren är ”Kriget har inget kvinnligt ansikte.”

– Svetlana har verkligen förtjänat detta, hon är en fantastisk skribent. Man gråter när man läser hennes böcker, på grund av de människoöden hon skildrar, säger Bibbi Wopenka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelpriset i litteratur 2015

Mer i ämnet