Filmavtalet skrotas. Det presenterade kulturminstern i en artikel på DN:s debattsida i dag. Men vad innebär det för filmbranschen?
Branschorganisationen Film och TV-Producenterna är förväntansfulla.
– Det är ju en epok som går i graven. Den har ju inneburit många bra saker. Men allting har sin tid och omvärlden har förändrats. Förutsättningarna för produktion och visning är helt andra i dag, säger Charlotta Denward som sitter i styrelsen för branschorganisationen Film och TV-Producenterna.
Samtidigt som hon tycker att det tidigare avtalet har inneburit många bra saker är hon förväntansfull inför avskaffandet av avtalet.
Väntar med spänning
– Det är inte utan att det känns rätt spännande att staten har bestämt sig för att ta itu med filmpolitiken. Vi har längtat efter ett engagemang på staten på filmpolitikområdet, säger Denward och fortsätter:
– Men vi känner inte till något om innehållet i dag. Utformningen av filmpol, hur ska den se ut? Hur ska den styras? Det väntar vi med stor spänning på nu.
”En historisk svängning”
Filminstitutets vd, Anna Serner, kallar det nya utspelet för en historisk svängning.
– Det fanns ingen möjlighet att få fram ett filmavtal som hade kunnat vara bra och trovärdigt. Jag förstår att de går den här vägen och tycker att det ska bli väldigt intressant, säger hon till TT.
SVT:s vd Hanna Stjärne ser fram emot att ta del av kulturministerns förslag om den framtida filmpolitiken mer i detalj.
– Vi vill fortsätta ta ett stort ansvar för svensk film och dramatik. En ny filmpolitik måste garantera SVT:s oberoende och inte innehålla detaljreglering samt, viktigast av allt, ge licensbetalarna valuta för pengarna.
”Det krävs förändringar”
Vad beslutet kommer att betyda i praktiken kan däremot SVT inte svara på i dagläget men de håller med om att någonting måste förändras.
– Det som kulturministern pekar på i delar av artikeln är saker som vi håller med. Att filmen går dåligt och att det är svårt för produktionsbolaget. Det krävs förändringar, säger Helena Åkerman, förhandlingschef SVT allmän-tv.
Vad som kommer att hända med de pengar som SVT bidrar med kan hon ännu inte svara på.
”Slår hårt mot alla”
Oberoende filmares förbund (OFF), har väntat på att avtalet ska skrotas till förmån för någonting nytt.
– Vi tycker att det är jättebra att parterna har sagt upp filmavtalet. Det är inte anpassat efter dagens filmbransch. Det är förlegat, och funkar inte på de plattformar som finns i dag, säger Johan Seth, ordförande i OFF.
Avtalet, i sin nuvarande och sedan 50 år tillbaka likartade form, gynnar nämligen ingen, tycker han.
– Tilläggen som har gjorts i avtalet de senaste åren slår hårt mot alla. Inklusive de stora kommersiella produktionerna. Den finansieringsmodell som arbetades fram med automatstödet fungerar inte för de kommersiella filmerna, säger Johan Seth.
För små och medelstora filmskapare har de senaste åren ändå varit tuffast, tycker han.
– Det har varit förödande för mindre och medelstora filmskapare, som kanske ligger på en budget mellan en miljon och fem miljoner. Kanske upp till tio. Som ”Återträffen” eller ”Någonting måste gå sönder”, säger Johan Seth.