Kristianstadsbladet var för med att rapportera att Region Skånes kampanj ”En svensk tvättbjörn” snabbt fick dras tillbaka efter att Beredskapsmuseet, som äger upphovsrätten till bilden ”En svensk tiger” hört av sig.
Tvättbjörnen var liksom den ikoniska svenska beredskapstigern randig och syns från sidan med huvudet vänt mot åskådaren.
”Inte krig”
Efter att artikeln fick spridning, både lokalt och i riksmedier, har många läsare reagerat i sociala medier. Flera menar att det är fel att ett viktigt budskap om att tvätta händerna i kristider inte får användas.
– En svensk tiger hör till vår historia, till beredskapsåren. Det är kris nu, men inte krig, och man får inte lov att ändra bilden, säger Marie Andrée, ombud för Beredskapsmuseet.
Hon säger att Region Skåne inte har bett om lov och att man inte kan göra avkall på upphovsrätten bara för att det är kris.
– Bilden har en gigantisk sprängkraft, har man sett den en gång känner man igen den för alltid. Det är Sveriges mest kända bild. Skulle de ha sagt samma sak om den användes i ”fel” sammanhang – ska vi bjuda på det också?
Glimten i ögat
Region Skåne, som nu utformat en ny tvättbjörn, säger att man inte vill ha någon konflikt, men står fast vid att bilden var en egen tolkning och en viktig sådan.
– Som vi ser det är det ett sätt att med glimten i ögat sprida viktig information och ge en tillbakablick på historien, säger Annika Hörlén, varumärkesansvarig på Region Skåne.
En svensk tiger
Bilden skapade av Bertil Almqvist under andra världskriget. Den togs fram åt Statens informationsstyrelse – SIS. Syftet var att få svenskarna att försvåra för spioner genom att hålla tyst (tiga) om känslig information.
Upphovsrätten till tigern har tidigare avgjorts i domstol – en tvist som Beredskapsmuseet gick segrande ur år 2007. Läs mer här.