Juristen Eric M Runesson invald som ny ledamot i Svenska Akademien Foto: TT

Eric M Runesson: ”Bra att juridisk kunskap nu finns inom Akademien”

Uppdaterad
Publicerad

Juristen Eric M Runesson tar plats i svenska akademien som Lotta Lotass efterträdare och intar därmed stol nummer 1. Någon novis rörande Akademiens arbete är han dock inte, även om han själv beskriver sig som ”totalt obildad” på litteraturfronten i jämförelse med sina nya kollegor: Han har under de senaste månaderna fungerat som medlare mellan Nobelstiftelsen och akademien.

Eric M Runesson, född 1960, är till yrket affärsjurist. Han är sedan 1993 ledamot av advokatsamfundet och utnämndes så sent som i september 2018 till justiteråd i Högsta domstolen.

Under de senaste månadernas kalabalik inom Svenska Akademien har han fungerat som medlare mellan Nobelstiftelsen och institutionen. Att just en jurist stod på tur att bli invald har sedan i våras spekulerats offentligt. Något som med invalet av Runesson alltså bekräftats.

– Jag har arbetat som advokat i nästan 30 år. Och då får man från tid till en annan frågor av den här typen av förtroendeuppdrag och då går man till sig själv med frågan: vad kan jag komma med?

Han beskriver att det i huvudsak varit tre saker som avgjorde valet att tacka ja: Hans kunskap i konfliktlösning, att han är van vid den juridiska miljön som berör akademien samt den som jurist praktiska insikten i hur organisationer fungerar – och inte fungerar.

– Jag tror att det är bra att den kunskapen finns inom Akademien snarare än utanför som rådgivare, säger han.

Runesson: Råder medlingssekretess

I och med arbetet som medlare mellan Nobelstiftelsen och Akademien under den senaste tidens kris har han onekligen givits insikt i de stridigheter som rådit. Men några detaljer kan Runesson inte gå in på.

– När man är medlare tar man det uppdraget under förutsättningen att det råder medlingssekretess. Jag är fortfarande förhindrad och kommer alltid vara det att svara på vad jag sett och erfarit i den kapaciteten, säger han.

”Alltid gillat litteratur”

Du har en tydlig spetskompetens rörande jurididiken, men när det kommer till litteraturen då – hur känner du där?

– I jämförelse med mina kollegor här i huset är jag totalt obildad, men jag har alltid gillat litteratur. Sen får man säga att det inte bara handlar om litteratur, för det handlar ju om språket och språkets renhet i allmänhet, säger Eric M Runesson och fortsätter:

– Språk för oss jurister är väldigt viktigt, det är vårt primära arbetsredskap. Så på det sättet är det inte så tokigt att ha en representant för juridiken i Akademien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.