Jonnas Bonnier, ordförande i Stora journalistpriset och Dan Josefsson, grävande journalist Foto: TT

Svarar på kritiken: ”Dokumentationen har aldrig gjorts förut”

Publicerad

Tio prisbelönta journalister anklagar dokumentären Estonia – fyndet som ändrar allt, för att vara konspiratorisk. De är kritiska till att den tilldelats Stora journalistpriset.

– Alla bidrag har styrkor och svagheter, men dokumentationen av hålet i skrovet har aldrig gjorts förut, säger Jonas Bonnier, ordförande för priset.

Genom att trotsa gravfriden har journalisten Henrik Evertsson kunnat dokumentera ett hål i skrovet på Estonia. Dokumentärserien blev i höstas prisad som Årets avslöjande av Stora journalistprisets jury.

– Det här är inte acceptabelt som grävande journalistik. Det ska ju bygga på vetenskaplig metod, fakta och ärlighet, det gör ju inte den här dokumentären, säger Dan Josefsson, en av de tio grävande journalister som undertecknat debattartikeln i Dagens Nyheter.

Istället menar han att dokumentären radar upp en massa gamla konspirationteorier om att exempelvis vapen och militär utrustning fanns ombord och att en ubåt skulle kunna ha sänkt fartyget, vilket Dan Josefsson menar inte beläggs tillräckligt i dokumentärserien. 

”Det fanns en stor diskussion”

Enligt Jonas Bonnier, ordförande för Stora journalistpriset, har de frågorna diskuterats i samband med utnämningen.

– Varje nominering har sina styrkor och svagheter och juryns sak är att försöka värdera det. Här kom man fram till att den här upptäckten vägde upp väldigt mycket annat, men det är klart att det fanns en stor diskussion innan juryn enades, säger han.

Jonas Bonnier påpekar även att upptäckten av hålet har fått Sverige, Finland och Estland att återigen starta nya utredningar om katastrofen.

– Att tre oberoende regeringar, alla tre upplever att den här avslöjandet får dem att reagera, då verkar det som att fler än juryn tycker att det är en stor sak, säger han.

Är det då konsekvenserna av ett avslöjande som är viktigast för utnämningen?

– Nej, ett genomslag är absolut något som juryn beaktar men det är att avslöja det här hålet som var juryns huvudargument, säger han.

”Syftet var att dokumentera fakta”

Dokumentärens producent, Frithjof Jacobsen, vänder sig starkt mot att dokumentären av Estonia skulle vara konspiratorisk.

– Det finns många konspirationsteorier om Estoniakatastrofen. Det är teorier som saknar fakta. Jag tror att de har vuxit fram för att det har funnits stora kunskapsluckor om Estonia för att man inte har velat undersöka skrovet. Vårt syfte har varit att dokumentera fakta, säger han till Kulturnyheterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.