Flera stora författare har under åren publicerats i Playboy och Hefner har hyllats, bland annat av den litterära organisationen PEN USA. Men i skymundan har han också fått kritik för hur han porträtterar kvinnor.
– Som kvinna så tycker jag ju inte om den typen av publikationer, hur stora författare det än är mellan låren och brösten. Jag tycker att det är svårt att bläddra förbi allt kvinnokött för att komma till de här fina orden om honom, säger Amelia Adamo.
Fastnade i tiden
Playboy grundades 1953 och det var under 60- och 70-talet som tidningen hade sin storhetstid. Innan feministrörelser på riktigt tagit fart.
– Då var det ju en annan tid. Han kunde luta sig mot stora författare men när sen den feministiska debatten drog igång så blev det svårare.
LÄS MER: Playboy-grundaren Hugh Hefner är död
Med åren blev det svårare för både Hugh Hefner och Playboy att följa med samtiden och enligt Adamo blev det värre och värre.
– De körde ju med att ändamålen helgar medlen, men hela hans imperium, det blev mer än tidningen. Den var ju ett slags kulturskylt. Men man kan inte glömma industrin med bunnies och Hefner i silkeslen morgonrock med betydligt yngre damer runtomkring. Det var osmakligt. När den feministiska vågen sen kom hämtade han sig aldrig.
Har du någon gång läst Playboy?
– Man gjorde ju det, den var stilbildande gällande berättande, långa reportage, och innehöll oerhört välskrivna texter. Kan man blunda för omgivningen så kanske han gjorde en insats i att publicera dem, men hans eftermäle är tveksamt. Han kan inte komma undan med det. Det finns dock en förlåtande skugga över den tiden, säger Amelia Adamo och fortsätter:
– Ett imperium som baseras på kvinnors kroppar är svårt att försvara med god litteratur.
LÄS MER: Efter en halvtimma kommer så Hugh, klädd i morgonrock av finaste siden