Flera demonstrationer har planerats i Malmö med anledning av Israels medverkan i Eurovision song contest och många anser att landet inte borde få delta.
Eurovision-arrangören EBU trycker dock hårt på att det inte är länderna i sig som tävlar – det är tv-bolagen som är medlemmar i EBU.
– Det israeliska public service-bolaget KAN uppfyller alla krav och kan därför delta, säger Jean Philip De Tender, vice generaldirektör för arrangören EBU till SVT.
Ryssland och Belarus uteslöts
Det är alltså public service-bolaget KAN och inte staten Israel som tävlar. Att politiska bidrag diskvalificeras ur Eurovision är inte ovanligt, men det händer ytterst sällan att hela länder utesluts.
Men efter 17 år i Eurovision song contest uteslöts det belarusiska bolaget BTRC i mars 2021 och tv-bolaget slängdes ut ur EBU, bland annat med hänvisning till att det sänt intervjuer som gjorts under tvång.
Men när det kommer till Ryssland blir det lite snårigare. 2022 förbjöds Ryssland från att tävla efter krav från andra tävlande länder och för att inte riskera tävlingens rykte. Det handlade alltså först och främst om landet – inte de tre tv-bolagen som var medlemmar.
”Bred samsyn”
– När invasionen av Ukraina inleddes rådde bred samsyn bland medlemsländerna – att Ryssland inte kunde delta. Men det är viktigt att förstå att de tre ryska public service-bolagen inte följt EBU:s regler och kort efter tävlingen uteslöts de ur EBU. Så är det inte med israeliska KAN, säger Jean Philip De Tender.
Är det naivt att tro att tävlingen kan vara opolitisk?
– I det som händer på scen och i arenan och hur artisterna uttrycker sig måste vi vara opolitiska. Det kontrollerar vi noga.
Se en längre intervju med Jean Philip De Tender och fler inslag om Eurovision i Aktuellt 6/5 21.00.
Experten svarar på vanligaste ESC-frågorna
Vad är EBU?
EBU är en förkortning för European broadcasting union och är organisationen som anordnar Eurovision song contest. EBU samlar public service-bolag, främst i EU, men även t ex Israel, Libyen, Libanon och Tunisien är med.