Musikfestival får kritik – påstås störa djurlivet: ”Helt fel plats”

Uppdaterad
Publicerad

Djurgårdens hembygdsförening kritiserar Kungliga Djurgårdens förvaltning för att de tillåter musikfestivalen Rosendal garden party hållas på naturområdet Ståthållarängen och menar att arrangemanget drabbar den biologiska mångfalden i området.

I veckan gick musikfestivalen Rosendal Garden Party av stapeln med dragplåster som The strokes, Snoh Aalegra, The National och Tyler, the creator. Festivalen äger rum på Ståthållarängen, ett skyddat naturområde och nu kritiserar Djurgårdens hembygdsförening Kungliga djurgårdens förvaltning för att ha hyrt ut platsen till arrangörerna.

Carl-Fredrik Paléus är ordförande för Djurgårdens hembygdsförening och menar att maj och juni månad är en särskilt känslig period eftersom vilda djur föds och kläcks men även arter som blommar. Kritiken handlar dels om avspärrningarna runt festivalområdet, tidpunkten för festivalen samt ljudvolymen.

”Djuren blir utestängda”

- Det är ett stort område som är avspärrat med höga staket. Det är ju naturligt att man gör för plankare men även djuren blir utestängda och det i sig skapar en stress (för dem). Sen har givetvis ljudet också en kraftig påverkan. Vi har närboende här som rapporterar att de hade 60 decibel inomhus, säger Carl-Fredrik Paléus till Kulturnyheterna.

Han vill inte vill stoppa festivalen ser den gärna äga rum på någon annan plats i stället.

– Det känns så tråkigt att bli en form av glädjedödare under en folkfest. Jag ska själv se Rammstein i sommar och är mycket för sådant här. Men den här platsen för den här festivalen är helt fel vid den här tiden på året, säger han.

Kulturnyheterna har sökt Kungliga Djurgårdens förvaltning. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.