Mattias Hedlund, Music goes further/ Into the valley 2016 Foto: Creative commons

Festivalarrangören: ”Polisens bedömning är orealistisk”

Uppdaterad
Publicerad

Technofestivalen ”Into the factory” ställs in i sista stund efter att polisen nekat arrangörerna tillstånd. I avslaget menar polisen att risken är för stor att besökare tar narkotika och skadar sig. En orealistisk bedömning som hör hemma på 70-talet, menar arrangören Mattias Hedlund.

Artistarvoden var betalda, personal anlitad, kostnaderna för marknadsföring och andra organisatoriska delar var betalda, en hel del biljetter var sålda. Allt innan festivalarrangörerna på företaget ”Music goes further” fått besked från polisens tillståndssektion i Stockholm. Beskedet blev att ”Into the factory” inte får tillstånd att genomföras.

Oeniga om säkerhetsläget

Polisen menar att säkerhetsläget är för svagt, med risk för att narkotikapåverkade besökare skulle råka ut för allvarliga olyckor i de gamla industrilokalerna i Nynäshamn. Till exempel om de skulle få för sig att de kan flyga och försöker hoppa eller klättra högt. Arrangörerna håller inte med om bedömningen.

– Innan vi tog beslut att genomföra festivalen tog vi dit tillståndskonsulter, brandkonsulter och allt möjligt. Och de har gett grön flagga till att festivalen är genomförbar, säger Mattias Hedlund på Music goes further som skulle arrangera festivalen.

Han menar att för att kunna genomföra evenemang som denna, börjar man arrangera så snart man fått expertutlåtanden, även om det innebär att man inte ännu fått tillstånd av myndigheter.

Utdragen process

Vanligtvis brukar det ta 1-2 månader att få besked av polisen, menar Hedlund. Nu menar han att det dröjt 8 månader att få beskedet, vilket förklarar varför de kommit så långt i planeringen (detta visar sig dock inte stämma). Det första avslaget kom i juni, varpå arrangörerna överklagade.

– Vi bemötte polisens krav, och gjorde utrymmet ännu säkrare än våra konsulter tyckte var rimligt från början. Vi vill självklart inte att någon skadar sig, det är vår skyldighet som arrangör att ha en tillräckligt säker festival och vår bedömning är att det inte är några problem alls, säger Mattias Hedlund.

LÄS MER: Polisen: ”Ansökan kom in först i mars”

I sitt avslag hänvisar polisen till systerfestivalen ”Into the valley” som genomfördes i Dalhalla år 2016, och som i år hålls i Estland. Enligt Mattias Hedlund hade man mycket riktigt problem med narkotikapåverkade besökare, 75 anmälningar enligt honom. Däremot säger han att inga våldsbrott, sexbrott, personskador eller olyckor anmäldes.

– Vi som festival har nolltolerans mot narkotika, och gör allt vi kan för att bekämpa det. Vi vill följa lagen och gör till exempel kroppsvisiteringar, men det är omöjligt att kontrollera helt, om en person tagit narkotika innan den kommer in eller lyckas smuggla in något.

Skedde några olyckor eller personskador på ”Into the valley”?

– Ingen har blivit skadad, däremot fick jag läsa i polisens avslag att det var några drograttfyllerister. Men det har inte varit några som helst skador eller liknande.

Önskar verklighetsförankring

Mattias Hedlund menar att narkotikamissbruk är ett växande problem i Sverige, och något som finns överallt. Han menar också att polisens bedömning av hur narkotikapåverkade festivalbesökare beter sig saknar verklighetsförankring.

– Som de beskriver att folk skulle klättra över staket och fasad och flyga bara för att de tagit narkotika... så kanske man trodde på 70-talet när folk började ta droger, men nu kanske det är dags att vakna och vara lite mer realistisk, säger han:

– Det är synd, för det här förstör för flera arrangörer och kulturarrangemang som inte kommer våga göra mer intressanta evenemang. Man kommer bara att ordna festivaler på Gärdet, som Summerburst. Det kanske är vad polisen vill, och då blir det väl så.

LÄS MER: Festivalen ”Into the factory” ställs in

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.