• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

– Det är ett oroande tecken att Filminstitutet allt tydligare och kraftigare styr över den svenska filmpolitiken, säger Film- och tv-producenternas Eva Hamilton. Foto: TT

Filmbranschen vill ha dialog istället för hot

Uppdaterad
Publicerad

Filminstitutets vd Anna Serners utspel i går i Cannes, om att enbart ge filmstöd åt filmer med kvinnliga regissörer, har mötts med skepsis från branschen. Film- och tv-producenternas ordförande Eva Hamilton tycker Filminstitutet borde förankrat förslaget först.

– Det är ett oroande tecken att Filminstitutet allt tydligare och kraftigare styr över den svenska filmpolitiken. Om förslaget skulle bli verklighet tror jag att privata finansiärer till de stora kommersiella filmerna skulle backa. Då blir man helt beroende av statligt stöd och det vore ingen bra utveckling, säger hon till Kulturnyheterna.

I en intervju med Kulturnyheterna på filmfestivalen i Cannes igår sa Filminstitutets vd Anna Serner att man kommer ge allt marknadsstöd till filmer av kvinnliga regissörer 2020, om inte branschen släpper fram fler kvinnliga regissörer och manusförfattare.

Filmfestivalen i Cannes 2019

Tycker Serner styr för mycket

Marknadsstödet är en tredjedel av det totala filmstödet och går till de mest kommersiella filmprojekten, som väntas locka fler än 200 000 besökare.

Sedan filmavtalet skrotades och den nya filmpolitiken infördes 2017 tycker Eva Hamilton Filminstitutet styr för mycket över den svenska filmpolitiken.

– Jag tycker också att det är skamligt få regissörer och manusförfattare som är kvinnor inom svensk film, säger Eva Hamilton.

Dialog istället för hot

Men istället för hot önskar hon att Serner skulle startat dialog och använt sig av de branschråd som inrättades när den nya filmpolitiken sjösattes.

– Branschråden ska fungera som en rådgivande kontakt mellan Filminstitutet och branschen, men dom har inte använts i några väsentliga frågor, inklusive denna, säger Eva Hamilton.

– Jag tror att man lättare löser frågor som denna om man först förankrar förslaget istället för att komma med hot. Vi har ju samma ambition som Filminstitutet när det kommer till jämställdhet.

Ser fram emot dialog

På den kritiken svarar Anna Serner att Filminstitutet kommer blanda in branschråden om de behöver göra allvar av sitt hot.

– Men där är vi inte ännu och vi har ett och ett halvt år på oss att prata. Så jag ser fram emot den dialogen, säger Anna Serner till Kulturnyheterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Filmfestivalen i Cannes 2019

Mer i ämnet