Sundgren var programledare för Filmkrönikan i SVT åren 1963–1991 och var även filmchef för SVT2 1969-1987. Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT

Filmkritikern Nils Petter Sundgren är död

Uppdaterad
Publicerad

Filmkritikern, journalisten och programledaren Nils Petter Sundgren är död. Han blev 90 år.

– Han höjde statusen för svensk film, säger Eva Beckman, tidigare kulturchef på SVT.

Nils Petter Sundgren var en av Sveriges mest meriterade filmkrönikörer och han var programledare för ”Filmkrönikan” i SVT mellan 1963 och 1991. Han var även filmchef på företaget mellan 1969 och 1987 och köpte in långfilmer till SVT.

Eva Beckman, tidigare kulturchef på SVT, säger att Nils Petter Sundgren bidrog till att höja statusen för svensk film genom framtoning och sin klädstil:

– Det var en tid med monopol-tv, då det bara fanns en kanal och ett program. På 60- och 70-talet satt många med flanellskjortor i tv, men han var oklanderligt klädd och hade en analytisk och intellektuell utstrålning. Filmen var inte lika högt ansedd som litteraturen och teatern, men han höjde den för svensk film, säger hon.

Blev 90 år

2007 tilldelades han en hedersguldbagge för vad han gjort inom svensk film. 2010 släppte han memoarboken ”Inte bara bio”. Han har fyra barn.

Hans familj berättar nu att Nils Petter Sundgren har gått bort. Han blev 90 år gammal.

”Betytt otroligt mycket”

Filmkritikern Gunnar Rehlin tog över ”Filmkrönikan” efter Nils Petter Sundgren.

– Han kritiserade mig som efterträdare, men jag tog det inte så hårt. Han var mycket rolig att prata med och han har betytt otroligt mycket. Han kunde berätta så många stories och så hade han träffat många legender och gjort bra intervjuer, säger Gunnar Rehlin.

Nils Petter Sundgren intervjuar den fransk-schweiziske filmregissör Jean-Luc Godard. Foto: SVT
Nils Petter Sundgren i kontrollrummet före sändning. Foto: SVT
Nils-Petter Sundgren (i mitten) under filmfestivalen i Cannes 1971. Foto: Lars Åström/Skånereportage/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.