Journalisten Jack Werner har granskat Flashback under många år och nyligen i ett längre reportage för tidningen Vi. Där redogör han för grundaren Jan Axelssons vision och sajtens utveckling från undergroundtidning i Norrköping, internetforum på 90-talet till en folklig och normaliserad nyhetskälla.
– Hans vision är och förblir att det här är en plats där man ska kunna få säga vad som helst så långt lagen tillåter. Även om det är impopulärt, äckligt och hatiskt.
”Påverkat det offentliga samtalet”
Det omtalade forumet startade som en papperstidning 1983 och lanserades i mitten av 90-talet som webbplats. Under 2000-talet fick Flashback sin nuvarande form som diskussionsforum med moderatorer.
Idag är forumet en plats dit hundratusentals människor vänder sig för att ta del av skvaller, diskussioner eller ämnen som andra medier undviker. Flashback har under åren påverkat det offentliga samtalet.
– Varje gång en ny fråga dykt upp och varit sårig har Flashback sökt sig dit. Man kan på ett sätt följa Sveriges samtidshistoria under de här åren.
“Blivit folkligt”
Medieakademins förtroendebarometer från i år visar att förtroendet för Flashback är gått om sociala medie-plattformar som Facebook, X/Twitter och Tiktok. Jack Werner menar att siffran är låg, men att synen på forumet förändrats.
– Vi diskuterar oftare sociala mediejättarna med kritisk ton. Att det är svårt att förstå sig på algoritmer. Flashback har inte det, säger journalisten Jack Werner.
Humorpodden Flashback Forever som skämtar om trådarna kan också vara en bidragande faktor till det förändrade samtalet.
– Flashback har kommit att bli en plats som är lite dråplig och det är ju svårt att vara rädd för nåt man skrattar åt.
Hör Jack Werner berätta mer om Flashbacks utveckling i klippet.
Flashback
1983 Jan Axelsson startar papperstidningen som ska bli Flashback.
1995 registreras tidningen Flashback som webbplats .
2002 får Flashback sin form som diskussionsforum med moderatorer.