Dagens Nyheter, Expressen och Aftonbladet uppmanar nu sina anställda att inte dela sin adressbok med appen, i de fall man har källor eller annan känslig information i telefonen.
– Vi har sagt att om man har känsliga kontakter, till exempel källor, i sin telefon så bör man avstå från att installera Clubhouse, säger Martin Schori, stf ansvarig utgivare på Aftonbladet.
Populär bland journalister
Den amerikanska appen Clubhouse – där man kan delta eller lyssna på olika offentliga samtal – har ökat i popularitet på senare tid. För att gå med krävs en inbjudan från en användare, och för att bjuda in någon måste man dela sin adressbok med appen. Något som väckt politiska reaktioner, och frågetecken kring om appen följer GDPR.
Det är också en känslig fråga för journalister, som ofta har kontaktuppgifter till källor, och annan känslig information, i sina telefoner. Trots detta har appen snabbt blivit populär bland en lång rad svenska journalister. Expressen har med anledning av Clubhouse popularitet uppdaterat sin kvalitetspolicy:
– I den påminner vi dels om att Clubhouse inte omfattas av mediers grundlagsskydd vilket innebär att den som deltar i samtal själv kan hållas ansvarig för vad som sägs – och dels om att man som journalist inte ska ge appen tillgång till kontaktboken, säger Klas Granström, ansvarig utgivare på Expressen.
Vill vara där publiken finns
Samtliga medier tillåter dock att anställda använder Clubhouse, förutsatt att säkerhetsrekommendationerna följs, och ser ett värde i en redaktionell närvaro i appen.
– Vi har ambitionen att vara närvarande på alla stora plattformar och forum där vår publik är. Samtidigt är it-säkerheten viktig, säger Klas Granström.
Kulturnyheterna söker Clubhouse för en kommentar.