• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Folkets Hus och Parker: Vi går under

Uppdaterad
Publicerad

Folkets hus och folkparker runt om i hela Sverige sänder ut ett nödrop till landets kommun- och regionpolitiker.

– Det finns inga intäkter och läget är akut, säger vd Calle Nathanson till TT.

Coronaepidemin har slagit hårt mot Folkets Hus och Parker, som är beroende av intäkter för både konferens- och evenemangsaktiviteter samt de kulturella delarna med biografer, teater och konserter. Intäktsbortfallet är dramatiskt och nu efterfrågas stöd, av såväl regioner som kommuner för att stötta verksamheterna.

– Vi kunde se redan den 13 mars att avbokningarna kom. Det är en akut situation och vi behöver lokala stöd nu, det går inte att vänta på att det ska komma statliga stöd, säger Calle Nathanson.

Coronaviruset och kulturen

Agera själva

Han syftar på det stödpaket på 500 miljoner kronor som utlovats av kulturminister Amanda Lind (MP), och ifrågasätter varför det dröjer.

– Jag förstår att det måste gå rättsäkert till med skattepengar. Men det finns ju befintliga kanaler för att fördela stöd, vi har Kulturrådet, Svenska Filminstitutet och Konstnärsnämnden. Men jag uppmanar kommuner och regioner att inte vänta på statens besked utan att agera själva.

500 medlemmar

Calle Nathanson menar att det inom ramen för det krispaket om 15 miljarder kronor som Magdalena Andersson (S) utlovat till kommunerna borde finnas utrymme även för Folkets Hus och Parkers verksamhet, som samlar 500 medlemsföreningar över hela landet.

– Vår verksamhet är jätteviktig socialt och ekonomiskt, en del av samhällets infrastruktur för kultur och möten. När samhället öppnar igen måste vi finnas där. Det är otroligt viktigt att regioner och kommuner nu tar ett samlat grepp.

Med start på torsdagen, den 23 april, samlas folketshus- och parkrörelsen på sociala medier under hashtaggen #varskavimötas, för att ge en bild av den rådande situationen och vad som kan göras åt den.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset och kulturen

Mer i ämnet