För ett år sedan publicerades artikeln som blev startskottet för #Metoo-rörelsen

Uppdaterad
Publicerad

5 oktober 2017 publicerade New York Times en artikel med anklagelser om sexuella trakasserier riktade mot Hollywoodproducenten Harvey Weinstein. Sedan artikeln skrevs har Weinstein ställts inför rätta och en internationell rörelse mot övergrepp och trakasserier dragits i gång.

Ett år har gått sedan New York Times-journalisterna Jodi Kantor och Megan Twohey publicerade artikeln som ledde till ett jordskred inom den amerikanska nöjesindustrin och startade en rörelse som kom att påverka såväl andra länder som andra branscher.

– Det handlar inte om att belysa ett par ”onda mäns” handlingar, utan att hitta de systematiska misstag som tillåtit de skyldiga att fortsätta begå övergrepp om och om igen. Advokater som betalar för tystnad, personalavdelningar som slår dövörat till och journalister som väljer att inte publicera artiklar, sade Megan Twohey till sajten Politico i september i år.

Kampanjen #MeToo

Skådespelaren Ashley Judd berättade i den numera världskända New York Times-artikeln från 5 oktober att Harvey Weinstein bland annat tagit med henne till ett hotellrum och försökt få henne att titta på honom när han duschade.

Kort därefter träder även stjärnor som Gwyneth Paltrow, Angelina Jolie, Salma Hayek och Uma Thurman fram och anklagar Hollywoodmogulen för olika former av trakasserier.

Våldtäktsanklagelserna

Den 23 oktober följde tidningen The New Yorker upp avslöjandet med en lång artikel där tre kvinnor, bland andra Asia Argento, anklagar Harvey Weinstein för våldtäkt.

Under oktober månad 2017 hinner Harvey Weinstein – grundare av två framgångsrika produktionsbolag – be om ursäkt, sparkas från sitt bolag, lämnas av sin fru, uteslutas från Oscarsakademin och flera polisutredningar startas.

Den 17 oktober 2017 twittrar skådespelaren Alyssa Milano, apropå den debattvåg om sexuella trakasserier som de senaste veckorna dominerat hennes bransch: ”Om du blivit utsatt för sexuella trakasserier eller övergrepp, skriv ’me too’ som svar på den här tweeten”. Meddelanet får över 66 000 svar. Konceptet me too startades av aktivisten Tarana Burke, men det är efter Milanos tweet som vittnesmål från hela världen börjar spridas på ett flertal sociala medier-plattformar.

Alyssa Milanos tweet. Foto: Twitter

Sedan dess har, enligt mediebevakningsföretaget Retriever, över 68 000 artiklar skrivits och tv- och radioinslag gjorts i Sverige som på något sätt berör metoo.

I Sverige anklagades flera kända män för övergrepp, högt uppsatta politiker berättade att de varit utsatta och tusentals skådespelare drog i gång uppropet #tystnadtagning för att belysa trakasserierna i den svenska film- och teaterindustrin. Därefter följde en lång rad andra branscher: skolvärlden, jurister, journalister, krogbranschen, idrotten, anställda inom vården och räddningstjänsten och många fler.

Harvey Weinstein blev galjonsfigur för män som begår övergrepp och framträdde i rätten ett flertal gånger i somras. Den 9 juli släpptes han fri mot borgen. Den 8 november framträder han i rätten nästa gång i delstaten New York för att svara på fler anklagelser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet