Författaren Cormac McCarthy är död

Uppdaterad
Publicerad

Den kände amerikanske författaren och Pulitzerprisvinnaren Cormac McCarthy är död, rapporterar Washington Post.

– Som jag ser det är han en av de senaste 50 årens viktigaste författare, säger Madelaine Levy författare och biträdande kulturchef på Svenska Dagbladet.

McCarthy föddes den 20 juli 1933 i Providence i delstaten Rhode Island, men växte främst upp i Tennessee. Han är ansedd som en av USA:s största samtida författare och är mest känd för sina moderna västernskildringar som ”No country for old men” och ”Blodets meridian”.

Så sent som i höstas utkom han med två romaner – ”The passenger” och ”Stella Maris” – inom loppet av en månad i USA. Romanerna var författarens första sedan den postapokalyptiska ”Vägen” som utkom 2006.

– Det kändes lite storartat att en författare på sin ålders höst lyckades färdigställa ett magnum opus som var så intressant som ”Passageraren” och ”Stella Maris”, säger författaren och litteraturkritikern Ulrika Milles.

– Det hade gått 16 år sen sedan sist och det kändes att det var en bok som tagit ett liv att skriva.

Madelaine Levy: ”Gräver djupt i det allra värsta hos människan”

Han har ofta hyllats för sina samhällsskildringar och sitt spartanska, knivskarpa språk. Inte sällan har hans böcker nått bioduken då hans bildspråk av många anses vara särskilt drabbande.

– Trots sin fåordighet är böckerna visuellt starka, med scener man ser framför sig och det har inte förvånande gjorts en bra film av ”The Road” – och en helt otroligt bra film av ”No country for Old Men”, säger Madelaine Levy.

Hon beskriver hans böcker som ”gastkramande” och ”fruktansvärt skrämmande”.

– De gräver djupt i det allra värsta hos människan. Känslan av obehag som väcks i läsaren bygger han upp genom att blottlägga ett oroväckande samspel mellan natur, arv och miljö, säger hon.

Ofta omnämnd i Nobelprissammanhang

Cormac McCarthy, som ofta har nämnts i Nobelprissammanhang, blev 89 år gammal. Enligt hans förlag dog han av naturliga orsaker i sitt hem i Santa Fe i delstaten New Mexico i USA.

– I Nobelprissammanhang var han given med sin blick för den senmoderna civilisationens mörka sidor och dessutom otäckt före sin tid i skildrandet av en värld i kris, säger Ulrika Milles.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.