Mest känd är Elizabeth Wurtzel kanske för den bästsäljande debuten Prozac nation som kom 1994. Boken, eller närmare bestämt memoaren, skildrar författarens egna erfarenheter av ”lyckopillret” Prozac, depression och drogmissbruk i ett redan övermedicinerat USA.
– Med Prozac nation startade hon en ny våg av självutlämnande skrivande. Det var kittlande läsning, hon var hyperintelligent och läste vid Harvard, samtidigt som hon skrev om musik, knarkade och var djupt deprimerad. Hon var en av de första som ordinerades de då nya SSRI-medicinerna, säger Kulturnyheternas Ika Johanneson.
Arbetade som journalist
Utöver författarskapet arbetade Elizabeth Wurtzel som journalist. Hon började som musikkritiker och skrev då bland annat för The new yorker och New york magazine. Senare kom hon att skriva mer personliga reportage, inte minst för The wallstreet journal.
Under det tidiga 2000-talet utbildade sig Elizabeth Wurtzel till jurist, något hon också kom att arbeta som.
Prozac nation filmatiserade 2001 av den norske regissören Erik Skjoldbjærg och hade bland annat skådespelare som Christina Ricci, Michelle Williams och Jessica Lang i bärande roller.
”Hon var en föregångare”
Sammanlagt skrev Elizabeth Wurtzel fem böcker. Uppföljaren till Prozac nation, Bitch: In praise of difficult women kom 1998. Den möttes av blandad kritik och lyckades inte generera inte lika stort genomslag som debuten.
– Det var något i den råa nakenheten som gjorde att hon blev ett fenomen. Hon levde ett drömliv men mådde ändå jättedåligt och många kunde känna igen sig i det. Hon var en föregångare till det skrivande som senare skulle populariseras på bloggar, säger Ika Johanneson.
Elizabeth Wurtzel blev 52 år gammal.