slovakien protester hynek pallas författare

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör författaren Hynek Pallas berätta om hur Martina Šimkovičovás gick från Let's dance-deltagare till kulturminister i klippet ovan. Foto: EBU/SVT/Jörgen Söderström

Författaren Hynek Pallas: ”All kultur som behandlar det mörka i historien ska bort”

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste veckan har tusentals slovaker protesterat mot landets kulturminister. Författaren Hynek Pallas har skrivit en bok om den politiska utvecklingen i Slovakien. Han säger att kulturpolitiken som nu förs av landets nationalistiska kulturminister skapar en lögnaktig bild av landets historia.

Författaren och journalisten Hynek Pallas föddes i dåvarande Tjeckoslovakien 1975. I sin senaste reportagebok Skotten i Slovakien beskriver han landets historia med utgångspunkt i den politiska skandal som ägde rum 2018, då den granskande journalisten Ján Kuciak och hans fästmö mördades medan han jobbade på ett avslöjande om den slovakiska regeringens kopplingar till den italienska maffian.

Efter morden följde stora protester. Premiärministern Robert Fico fick avgå, men nu är han tillbaka och leder en koalition bestående av proryska socialdemokrater och nationalister.

Kom till makten i fjol

Regeringen har sedan de kom till makten i fjol lagt ned korruptionsmyndigheten och ett omstritt public service-förslag, som förväntas ge ökad statlig kontroll, röstades igenom i parlamentet i juni till stora protester.

Och nu har alltså den nationalistiska kulturministern Martina Šimkovičovás sparkat cheferna för Nationalmuseum och Nationalteatern.

– Det parti som kulturministern tillhör har sedan 90-talet varit en del av att forma en lögnaktig historia om Slovakien. All form av kultur där man behandlar mörka delar av historien inte bara sticker i ögonen, den ska bort, säger Hynek Pallas.

Hör Hynek Pallas svara på tre frågor om situationen för kulturen i Slovakien i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.