Maryse Condé föddes den 11 februari som Maryse Boucolon Pointe-à-Pitre på Guadeloupe i Karibien. Enligt vissa källor är hon född 1937 och enligt andra 1934.
Hon gick bort natten mellan måndagen den 1 april och tisdagen den 2 april, skriver Le Monde.
Som 16-åring flyttade Maryse Condé till Paris för att plugga. Hon gifte sig med guineanske skådespelaren Mamadou Condé 1959 och bodde i flera länder i Afrika, bland andra Guinea, Ghana, Senegal och Elfenbenskusten, där hon arbetade som lärare.
Paret fick fyra barn och skilde sig i slutet av 60-talet. Maryse Condé gifte sig 1982 med den brittiske översättaren Richard Philcox.
Fick alternativt Nobelpris
Condé har skrivit ett 20-tal romaner har mottagit ett flertal priser, bland annat det som delades ut av ”Nya Akademien” 2018.
Priset delades ut som en reaktion på det uteblivna Nobelpriset i litteratur samma år med anledning av krisen i Svenska Akademien och röstades fram av bibliotekarier och allmänhet. Initiativtagare var Alexandra Pascalidou.
Slog igenom på 80-talet
Maryse Condé har undervisat vid Columbia University i New York och hennes litteratur kretsar ofta kring hur kolonialismen förändrat, och än idag präglar, världen. Hon debuterade år 1976 med romanen Hérémakhonon som kritiskt skildrar korruptionen i det postkoloniala Afrika.
Det stora genombrottet fick hon med släktkrönikan ”Segu: Murar av lera” som gavs ut 1985, skriver Nationalencyklopedin. Boken skildrar ett animistiskt samhälle i det som nu är Mali, på 1800-talet.
Hennes sista bok blev det ”Nya världens evangelium” som kom ut på svenska 2022.
Böcker i urval
”Färden genom mangroven” – 1989
”Celanire” – 2000
”Tills vattnet stiger” – 2010
”Livet utan masker” – 2012
”Nya världens evangelium” – 2021