Per Olov Enquist räknas till en av Sveriges största författare med en lång rad hyllade romaner och pjäser bakom sig.
”Du fattas mig oändligt. Vila i frid pappa” skriver sonen Mats Enquist på instagram, till vardags generalsekreterare på Svensk Elitfotboll.
”Få har som han inspirerat andra författare, förnyat den dokumentära romanen, vitaliserat svensk dramatik och berört läsare i långt över ett halvsekel, skriver förlaget Norstedt i ett uttalande under söndagen.
En höjdhoppare från Västerbotten
Per Olov, mer känd som PO, Enquist föddes 1934 i Hjoggböle i Västerbotten. Uppväxten präglades av idrott, Enquist var en duktig höjdhoppare med 1,97 som personbästa.
Studier i Uppsala förde honom sedan bort från hembygden och mot det som blev hans livs hemvist: litteraturen. Han debuterade med romanen Kristallögat 1961 och fick sitt genombrott med den historiska romanen Magnetisörens femte vinter tre år senare, 1964.
Med dokumentärromanen Legionärerna: En roman om baltutlämningen (1968) kom PO Enquist även att nå ett internationellt erkännande som författare. Legionärerna översattes till flera språk, prisbelönades med Nordiska rådets litteraturpris 1969 och filmatiserades i regi av Johan Bergenstråhle 1970.
Dubbelt Augustprisad
Två gånger tilldelades PO Enquist Augustpriset för bästa roman. Först med Livläkarens besök 1999 och därefter 2008 med Ett annat liv. En memoarbok som bland annat skildrade författarens kamp med och mot alkoholism.
”Ett stycke självupplevd litteraturhistoria och en självbekännelse i tragikomedins form”, skrev juryn i sin motivering.
Debuterade som dramatiker 1975
PO Enquist som även var verksam som dramatiker debuterade 1975 med pjäsen Tribadernas natt. Uppsättningen blev ytterligare ett internationellt genombrott för den då 41-årige författaren.
Pjäsen, som utspelar sig under en kväll i August Strindbergs liv, har översatts till mer än tjugo språk och sedan dess premiär spelats över hela världen.
Även tv- och filmformatet lockade Enquist, både som manusförfattare och regissör. August Strindberg ett liv (1985), Pelle Erövraren (1987)och Hamsun (1996) för att nämna några.
Hur minns du PO Enquist?
Ann Sidbrant • Blev djupt berörd av Enquists novell "Mannen i båten", som handlar om en nioårig pojke (författaren själv?) och hans sommar år 1934 i hembyn i Västerbotten. Här ryms äventyr, vänskap och livsglädje, men också katastrof, liksom pojkens oförmåga att acceptera eller ens förstå att det värsta har hänt. Till slut förmår pojken försonas med sanningen på ett mycket vackert, naturlyriskt sätt. Novellen skildrar också det västerbottniska samhället ur barnets perspektiv, med timmerflottning, frikyrklighet, hårt arbete på bruket och en underliggande klasskamp, liksom det självklara faktum att människor bor och arbetar i små samhällen i Norrlands inland. Det är en värld långt före internet och till och med före teven, där naturen är stor och människorna motståndskraftiga, och där det finns både stor frihet och många faror för barnen.