En person sitter vid ett bord, delvis vänd mot kameran, iklädd en röd-orange tröja och en svart topp. Bakgrunden visar suddiga stolar i en modern miljö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Anja Gatu, Författarförbundets ordförande, om nya ljudbokstjänsten. Foto: Johan Nilsson/TT

Författarförbundet vill ha en ljudboksapp som är ”rättvis mot författarna”

Publicerad

Under Bokmässan presenterade Författarförbundet en idé till en ljudboksapp som ska ge författarna rättvisare ersättning än de som finns nu.

Författarförbundet har presenterat en prototyp: en möjlig app och affärsmodell som ska vara ”schysstare” mot författarna.

Enligt Anja Gatu, barnboksförfattare och Författarförbundets ordförande, är ersättningarna till författarna i de befintliga ljudbokstjänsterna ofta för låga. Dessutom får man betalt per lyssnad minut, vilket premierar långa romaner framför kortare böcker och barnböcker, menar hon.

Bokmässan i Göteborg 2024

Köper synlighet

– De större förlagen kan liksom köpa sig till ”boostning” av algoritmerna i strömningstjänsterna, vilket gör att vissa författare syns i flödet och hamnar på topplistorna. De mindre förlagen, som inte har samma muskler, deras litteratur drunknar, säger hon.

Förbundet kommer själv inte att driva den föreslagna appen, utan hoppas att något företag ska nappa.

”Det är som med bananer”

Kommer lyssnarna att gynnas av den här appen på något sätt?

– De som älskar litteratur ska veta att de kan bidra till ett hållbarare system där man hjälper till att ersätta de som skapat innehållet. Om vi inte har skäliga ersättningar har vi inga författare som kan fylla tjänsterna tills slut, säger Anja Gatu och tillägger:

– Det är lite som när man står i mataffären och tänker: ”ska jag ta de här besprutade bananerna där de som plockat dem mår väldigt dåligt, eller ska jag ta rättvisemärkta bananer som är lite dyrare?”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bokmässan i Göteborg 2024

Mer i ämnet