Tre barn intervjuas på Bokmässan i Göteborg. Bakgrunden visar hyllor med böcker.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Fråga barnen vad de tycker böcker ska handla om” – Hör de unga läsarnas förslag om hur man kan locka fler att läsa. Foto: SVT

Läsintresset i fokus på Bokmässan: Så vill ministrarna få fler att läsa

Publicerad

Hur vänder man den negativa trenden att färre unga är intresserade av läsning? Den frågan vrids och vänds på under årets Bokmässa i Göteborg. Under ett panelsamtal samlades de nordiska kultur- och skolministrarna för att diskutera möjliga lösningar.

– Vi jobbar på lite olika vis och där kan vi ta del av goda exempel från varandra, säger kulturminister Parisa Liljestrand (M).

Under flera år har minskat intresse för läsning bland barn oroat såväl lärare som politiker.

– Att kunna läsa lägger grunden för att vara en demokratisk samhällsmedborgare. Både veta sin rätt men också sina skyldigheter och kunna ta del av medier, kunna vara ifrågasättande, säger kulturminister Parisa Liljestrand (M).

Bokmässan i Göteborg 2024

År av minskat läsande

Läsningen av böcker och tidningar hos barn och unga har i flera år minskat stadigt, enligt Statens medieråds undersökningar. Under förra årets undersökning var första gången sedan starten som den negativa trenden stannat av. Läsfrämjande insatser för unga tros ha bidragit till den utvecklingen, men läsnivåerna är fortfarande betydligt lägre än när mätningarna började.

– Regeringen går ut med stora satsningar på läsning, framförallt för barn och unga, men jag tror också att samhället är större än staten och vi behöver ta hjälp av alla goda krafter i samhället som vill hjälpa att främja läsandet, säger Liljestrand.

Inspiration från Finland: Längre skolgång

Under Bokmässan i Göteborg möttes de nordiska kultur- och skolministrarna i ett samtal om hur man kan främja läsandet för barn och unga.

– Det ser faktiskt likadan ut i de nordiska länderna, det vill säga att läsförståelsen och läsningen sjunker men där vi kanske också jobbar på lite olika vis, säger Liljestrand.

Finns det något sätt som våra grannländer jobbar med främjande av läsande som du tycker att man borde ta efter i Sverige?

– Jag tycker att det finns många goda exempel på det. Vi har inom ramen för Nordiska rådet, där Sverige har ordförandeskapet nu, lyft läsandet som en av våra prioriteringar. Vi vet att Finland har ett lite annat sätt att arbeta inom ramen för skolan. De börjar tidigare med läsningen och det ger effekter på lång sikt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bokmässan i Göteborg 2024

Mer i ämnet