Två personer i vita skjortor står och pratar med en man i en röd hatt. I bakgrunden syns en mässmonter med grön matta och olika utställningar. Atmosfären är livlig, med flera människor i rörelse.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi behöver lära ut mer om ekonomi så att man har bättre förkunskaper när man väl blir vuxen”, säger barnboksförfattaren och ekonomen Sara Thuvesson. Foto: SVT

Ränta räv lär barn om ekonomi på Bokmässan

Publicerad

Många unga vuxna saknar grundläggande ekonomiska kunskaper, något som debutförfattarna Erika Wahlsten och Sara Thuvesson vill förändra. Med sin nya barnbok om ekonomi, som de presenterar på Bokmässan, hoppas de inspirera och utbilda nästa generation.

Barnboksförfattarna Erika Wahlsten och Sara Thuvesson vill förbereda framtidens ungdom med hjälp av sin bok som ska lära barn om privatekonomi. Idén föddes när duon insåg hur svårt det var att lära deras egna barn om pengar.

– Utmaningen i dag ligger i att det inte finns så mycket kontanter. Det blir väldigt abstrakt, vad är pengar egentligen? Säger Erika Wahlsten och fortsätter:

Bokmässan i Göteborg 2024

– Det är många som hamnar hos kronofogden för att det inte har lärt sig om hur man sparar, har en budget eller en buffert.

Unga dålig koll på ekonomi

En studie från Lunds universitet (LU) gjord i år visar på ungas okunskap om privatekonomi. Endast tjugo procent av de drygt 2 000 deltagarna i åldrarna 18-29 år, kunde svara rätt på tre grundläggande frågor om inflation, ränta och riskdiversifiering.

– Kunskapen har varit låg under en ganska lång tid, vilket också statistik från Finansinspektionen visar. Men bristen blir mer alarmerande i dag med tanke på hur lätt det är i dag att ta SMS-lån och blanco-lån, säger Henrik Levinsson, universitetslektor i psykologi vid Lunds universitet i ett pressutskick.

Sara Thuvesson som vid sidan av barnboksförfattandet är civilekonom menar att det är för lite ekonomiundervisning i grundskolan och hoppas att deras bok ska kunna bli en del i det arbetet.

Ränta Räv och Börshajen

Huvudkaraktärerna i boken gestaltas av två ekorrar som får lära sig om privatekonomi när de börjar skolan. På vägen stöter de på figurerna Ränta Räv och Börshajen som hjälper ekorrarna att hålla sig borta från Utgiftstrollet.

Sara Thuvesson menar att det är viktigt att prata om pengar i unga åldrar för att undvika ekonomiska svårigheter längre fram.

– Jag tycker det är jätteviktigt att man kanske ger sitt barn en fysisk veckopeng och sedan att barnet för ett noteringshäfte så att man ser att pengarna minskar vid utgifter, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bokmässan i Göteborg 2024

Mer i ämnet