I klippet intervjuas Hoi Publishings vd Lars Rambe av SVT om de blancolån som hans hybridförlag erbjuder. I början av intervjun förnekar han att det finns några samarbeten med kreditföretag. Men när han konfronteras med dokumentation pudlar han.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se videon: Förlagets vd förnekar först låneupplägget – ändrar sig när han får se dokumenten. Foto: Martin Ekelin

Författarna erbjuds blancolån för att ge ut sina böcker: ”Skuldfälla”

Uppdaterad
Publicerad

Hoi Publishing erbjuder blancolån genom kreditföretag för att finansiera bokprojekt. Och på hybridförlaget Ekström & Garay skulle man tjäna pengar på varje ny kreditkund som värvades till låneförmedlaren Lendo.

– Blancolån är ofta det som driver folk in i långvarig skuldsättning, säger journalisten Lena Pettersson, som granskat den svenska kreditmarknaden.

Allt fler drömmer om att bli författare och de nya hybridförlagen erbjuder en möjlighet till bokutgivning – men det kostar pengar. Vi har pratat med författare som har betalat upp till 175 000 kronor för att drömmen ska bli sann. Löftena från förlagen lockar många, men inte alla har råd.

Nu kan SVT visa att två hybridförlag samarbetar eller nyligen har samarbetat med konsumentkreditföretag. Hos Hoi kan du få ett ”fördelaktigt författarlån” för att finansiera bokprojekt via Toborrow. Och Ekström & Garay, som köptes upp av Hoi i år, erbjöd så sent som i december 2023 ett samarbete med låneförmedlaren Lendo till sina författare.

Författardrömmar

Får ”kickbacks” för nya värvningar

Kulturnyheterna har fått tillgång intern dokumentation som visar att Ekström & Garay inledde samarbetet med Lendo 2021. Då skrevs ett kontrakt som ger förlaget en ersättning på 500 kronor för varje ny person som via dem sluter ett kreditavtal med Lendo, så kallade kickbacks.

SVT-journalisten Lena Pettersson har granskat den svenska kreditmarknaden och skrev nyligen en bok om svenskar som hamnat i skuldfällan.

– Att lånebolagen går in i det här är inte så förvånande. För dem finns det pengar att tjäna. Kreditföretag i Sverige tjänar inte bara pengar på lån som betalas tillbaka, de gör även pengar på lån som inte betalas tillbaka i tid. Ibland blir det mer pengar på det sättet, säger hon.

SVT-journalisten Lena Pettersson

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT-journalisten och författaren Lena Pettersson har granskat de svenska kreditföretagen. Här förklarar hon riskerna med blancolån. Foto: Oscar Fries

Experten: ”Driver folk in i skuldsättning”

Både Konsumentverket och Finansinspektionen varnar för blancolån och säger att de är en av anledningarna till svenskarnas överskuldsättning.

– Blancolån är ofta det som driver folk in i långvarig skuldsättning. Det går jättefort när man missat en räkning, säger journalisten Lena Pettersson.

När SVT intervjuar Hoi Publishings vd Lars Rambe förnekar han först att det förekommer några samarbeten med kreditföretag. Se intervjun i klippet ovan.

Efter SVT:s intervju med Lars Rambe mailar Ekström & Garays förlagschef Paul Nilsson och skriver att samarbetet med Lendo har avslutats men han svarar inte på frågan om när. Nilsson skriver också att ”det var ingen bra idé och jag tror inte heller att någon enda författare har valt att göra det. ”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Författardrömmar

Mer i ämnet