Idag presenterades en helt ny filmpolitik av kultur- och demokratiministern Alice Bah Kuhnke (MP). Foto: Lenh Duong

Försiktigt välkomnande från filmbranschen

Uppdaterad
Publicerad

Filmbranschen är försiktigt positiv till förändringen i filmpolitiken – men det finns många obesvarade frågor.

Idag presenterades en helt ny filmpolitik av kultur- och demokratiministern Alice Bah Kuhnke (MP).

Branschparterna som Kulturnyheterna har talat med beskriver att det länge har funnits en längtan efter en ordentlig omgörning av filmpolitiken som infriats idag, men att de samtidigt känner viss oro inför dagens besked.

Filmavtalet

– Hela omläggningen till en statlig filmpolitik bekostas av höjd moms på biobiljetter och det kommer att drabba både branschen och publiken. Sen tycker jag att målen som de satt upp kunde ha varit vassare, säger Charlotta Denward, som sitter i styrelsen på film- och tv-producenterna.

”Kraftigt underfinansierat”

Både hon och Mattias Nohrborg, inköpschef på Triart film hade hoppats på mer pengar, men det har inte infriats.

– Vi trodde att vi skulle få mer pengar och det är en besvikelse att det inte blev så, säger Charlotta Denward. 

– Bristerna är som alltid ekonomiska. Vi har ju skrikit efter mer pengar, men det tillförs inga medel i och med detta. Men vi hoppas på ändring eftersom produktionssystemet är kraftigt underfinansierat, säger han.

Känga från (M)

Från oppositionens håll hörs inga positiva tongångar, varken i hur propositionen förberetts eller vad den innehåller. Moderaternas kulturpolitiska talesperson Olof Lavesson kritiserar förslaget om de tre branschråden, som ska ha en rådgivande funktion.

– Förra filmavtalet var både bra och dåligt, men det positiva var att det byggde på samverkan. Nu införs istället tyckarsgrupper utan någon makt, jag förstår inte hur det ska få till stånd den breda samverkan som svensk film behöver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Filmavtalet

Mer i ämnet