Taylor Swift och ett flygplan

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Taylor Swift är en av de som pekas ut som en miljöbov när det kommer till att nyttja privatflyg. Forskaren Stefan Gössling tycker att de superrikas utsläpp borde beskattas hårdare – i klippet förklarar han varför. Foto: TT

Forskare om de superrikas utsläpp: ”Gör att vi missar Parisavtalet”

Uppdaterad
Publicerad

De superrikas koldioxidutsläpp gör att vi kommer att sumpa Parisavtalets 1,5-gradersmål. Det menar Stefan Gössling, professor i turismvetenskap vid Linnéuniversitetet.

Skillnaden mellan fattiga och rika personers koldioxidutsläpp är mycket stor – globalt står de rikaste personerna för 16 procent av alla koldioxidutsläpp, enligt en färsk rapport från Oxfam.

Den ryske oligarken Roman Abramovitj släpper ut 30 000 ton koldioxid om året, enbart genom resor med sitt privatflygplan. Han är en av världens superrika, vars resvanor kartlagts i en ny forskningsartikel av Stefan Gössling. 

Klimatmöte COP29

– Abramovitj är ett bra exempel på hur olika utsläpp ser ut mellan olika individer. Man kan jämföra med hur det ser ut i stora delar av Afrika. Där släpper man ut mindre än ett ton per person och år, säger Stefan Gössling. 

Kartlagt kändisars utsläpp

Just rika kändisars flygresor är något som varit uppe för debatt – artisten Taylor Swift har till exempel fått kritik för hur lättvindigt hon flyger privatjet. I en tidigare studie har Stefan Gössling också kartlagt flygutsläppen hos kändisar som artisten Jennifer Lopez och Microsoftgrundaren Bill Gates.

Antalet dollarmiljonärer är bara 0,7 procent av världens befolkning, men blir fler och fler. Och de släpper ut mer och mer koldioxid, enligt Stefan Gössling.

– Det är klart och tydligt att just tillväxten bland de väldigt rika kommer att innebära att vi inte kan uppnå 1,5-gradersmålet. Om vi vill stabilisera klimatet måste vi ha en debatt om det här, säger han. 

Vill se beskattning av superrika

Det gängse sättet att mäta utsläpp i dag utgår från enskilda länder, eller utsläppsnivåer per capita. Men Stefan Gössling tycker att det är ett daterat sätt att räkna på. 

– Vi har så stora skillnader mellan de personer som släpper ut minst och mest. En beskattning av just de supperrika skulle vara väldigt värdefull. Dels kan de betala för sig, dels är de en del av problemet för att de släpper ut så mycket mer än andra. Det skulle ge stora resurser som vi sedan kan använda för att bygga om samhället, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatmöte COP29

Mer i ämnet