Foto: TT

Ekobrottsmyndigheten: ”Anledning att tro att brott har begåtts”

Uppdaterad
Publicerad

Ekobrottsmyndigheten har inlett en förundersökning om ekonomisk brottslighet kopplad till Svenska Akademien.

– Vi har tagit del av material som ger oss anledning att anta att brott har begåtts, säger chefsåklagare Jan Tibbling till SVT.

”På grund av det stora allmänintresset samt att jag bedömer att det inte kommer att skada eller försvåra den pågående utredningen har jag valt att bekräfta att en förundersökning har inletts. I övrigt är jag väldigt begränsad i vad jag kan kommentera. Uppgifter om brottsmisstankar, vem eller vilka som utreds kommer inte att kommenteras”, skriver chefsåklagaren Jan Tibbling vid Ekobrottsmyndigheten i ett pressmeddelande.

Enligt samma pressmeddelande finns det i dagsläget ingen tidsplan för hur lång tid utredningen kan ta.

Krisen i Svenska Akademien

Kvinnor vittnat om sexuella trakasserier

Det var i november förra året som ett flertal kvinnor i Dagens Nyheter vittnade om att de utsatts för sexuella trakasserier av den så kallade Kulturprofilen, som är nära knuten till Svenska Akademien. Kulturprofilen har nekat till brott.

Under hösten fick advokatbyrån Hammarskiöld och Co i uppdrag av Svenska Akademien att utreda Kulturprofilens relationer till ledamöterna.

Den 20 april meddelade Svenska Akademien att man överlämnat advokatutredningen till rättsvårdande myndigheter, något som Hammarskiöld och Co rekommenderat Akademien att göra redan tidigare.

”Anledning att tro att brott har begåtts”

Chefsåklagare Jan Tibbling säger till Kulturnyheterna att han i nuläget inte kan svara på om förundersökningen handlar om en verksamhet eller om en privatperson.

– Men vi har tagit del av material som ger oss anledning att tro att brott har begåtts, säger han.

Jan Tibbling vill i detta skede inte avslöja vilken typ av brott som misstänks. Men han bekräftar att det finns fler än en misstanke.

– Det material vi fick från Akademien i fredags har varit en viktig del av beslutsunderlaget. Sen har det förekommit anmälningar också. En av dessa har vi inlett på, säger Tibbling till Kulturnyheterna och bekräftar att det gäller en anmälan från en privatperson.

Drygt hälften är maskat

Materialet från advokatundersökningen som nu är sekretessprövat och går att begära ut är delvis maskat, det vill säga sekretessbelagt.

– Det är rätt mycket. Grovt räknat kanske hälften är maskat, säger Jan Tibbling och fortsätter:

– Det som är maskat har maskats för att det har att göra med den brottslighet vi tittar på. Det andra som kan vara maskat är maskat av personliga skäl. Ekonomiska aspekter som inte bör offentliggöras eller sådant som har med privatlivet att göra.

Kulturprofilens advokat kommenterar inte

Den så kallade Kulturprofilens försvarare, Björn Hurtig, säger att han inte kan kommentera ärendet eftersom han inte har informerats om den inledda förundersökningen.

– Jag vet inte hur misstanken ser ut eller vem som är misstänkt, säger Hurtig till TT.

TT: Vad händer nu?

– Ingenting, så länge inte min klient är misstänkt såklart, säger Hurtig.

Kulturnyheterna har sökt Kulturprofilen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet