Joost Klein diskvalificerades. Foto: Jessica Gow/TT

Fotograf kan överklaga nedläggning av Joost Klein-ärende

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen meddelade åklagare Fredrik Jönsson att förundersökningen mot den nederländske artisten Joost Klein lägg ner. Artisten var misstänkt för olaga hot efter att ha stött bort en fotografs kamera. Nu överväger fotografen att överklaga.

Joost Klein diskvalificerades från att delta i Eurovision song contest efter att ha stött bort en fotografs kamera. En förundersökning om olaga hot inleddes också, men under måndagen meddelande Åklagarmyndigheten att den läggs ner.

Åklagare Fredrik Jönsson skrev i ett pressmeddelande att artisten träffat fotografens kamera genom en rörelse, men att händelseförloppet varit snabbt. De vittnen som förhörts ska också ha uppfattat händelsen olika.

Eurovision song contest 2024

Nu överväger fotografen att överklaga, något Aftonbladet var först med att rapportera.

”Traumatiserande”

Fotografens advokat, Kristoffer Ståhl, skriver till Kulturnyheterna att hans klient överväger att begära omprövning av beslutet och att situationen som uppstod under Eurovision var oväntad och traumatiserande för fotografen.

”Med anledning av diverse spekulationer som cirkulerar önskar hon förtydliga att det inte fanns någon överenskommelse om att den nederländske artisten inte skulle filmas”, skriver Kristoffer Ståhl.

Det nederländska public service-bolaget Avrotros skrev i ett uttalande under måndagen att de fortfarande är ”grundligt besvikna” över EBU:s beslut. I samband med händelsen uppgav Avrotros att Klein vid upprepade tillfällen bett om att inte bli filmad men att det inte respekterades.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision song contest 2024

Mer i ämnet