I boken ”Utan nåd – en rannsakning” beskriver Fredrik Virtanen konsekvenserna av att han under metoo-hösten 2017 anklagades för våldtäkt – anklagelser som publicerades av majoriteten av Sveriges medier.
För honom är det en berättelse om att bli övergiven. Om hur kollegor och bekanta slutade svara i telefonen, om hur människor spottar på gatan när han går förbi, hur han får hot riktade mot sig i överflöd och hur han övervägde att ta sitt eget liv. Det är också en berättelse om vad Fredrik Virtanen ser som ett pressetiskt haveri av historiska mått: metoo-journalistiken.
Virtanen för flera resonemang i boken om minnet, om hur det är opålitligt, och om de etiska tveksamheterna i att de anklagande kvinnornas minnesbilder vägde så mycket tyngre än hans egna:
I boken skriver du om hur minnet lätt blir fantasi. Att minnet ”är en svårfångad fjäril”. Du skriver också om alkohol- och narkotikamissbruk. Hur tillförlitlig är du egentligen som berättare?
– Lika tillförlitlig som alla de som ansågs stå för den enda sanningen i metoo-journalistiken 2017. För allas minnen förändras ju, men då var det en kvinna sa sant, eftersom en kvinna inte kan ljuga.
”En kvinna kan inte ljuga” är det din bild av medieoffentligheten i Sverige?
– Under metoo-journalistiken 2017 var det så. Ja.
Missbrukade alkohol och kokain
Kulturnyheterna möter Fredrik Virtanen på hans norska bokförlag Gloria, i ljusa lokaler, centralt i Oslo. Virtanens version av metoo-händelserna är också en berättelse om hans tidigare liv, ett liv som han själv menar tar slut tio år innan han blir offentligt uthängd som våldtäktsman.
– Det var några år i mitten av 00-talet, när det var kokain och sprit, sex och arbete. Det var det enda jag gjorde: Arbetade, hade groupies och knarkade, säger Fredrik Virtanen.
– Jag blev missbrukare, i synnerhet av kokain, vilket gjorde att jag blev knäpp och självupptagen. Jag glömde bort att ta hänsyn till andra människor.
I boken beskriver du ett gränslöst beteende: Du kör bil hög, besöker en läkare för missbruksproblematik, du beskriver ett nedvärderande och misogynt språk mot kvinnor. Det här verkar inte ha gett några yrkesmässiga konsekvenser alls. Hade dina chefer på den tiden överseende med ditt beteende?
– Allt det här var i krogmiljö. Det fanns inga klagomål på mitt arbete, utan allt var krogrelaterat. Fylle- eller knarkrelaterat. Men överseende, jag vet inte om de kände till det, säger Fredrik Virtanen.
– Jag vet inte om jag själv var så medveten om det. Jag var djupt deprimerad och åt massor med antidepressiv medicin. Jag tänkte inte så mycket, hade ingen självrespekt, mitt självhat och mitt ointresse för mig själv och för andra överskuggade det där beteendet.
Borde du ha märkt av det tidigare, att du gick över gränser?
– Jo, det borde jag såklart gjort. Det är klart att jag borde skärpt till mig tidigare. Men å andra sidan, jag skärpte till mig.
Förlorade sitt jobb
I boken menar Virtanen att hans destruktiva period tog slut 2007, och att han sen dess levt ett radikalt annorlunda liv med fru och familj. Men det är alltså under missbruksperioden som händelserna han senare anklagades för skulle ha skett. Hösten 2017, när Fredrik Virtanen i sociala medier anklagas för att ha drogat och sen våldtagit en kvinnlig medieprofil, blir de offentliga.
”Den mäktige medieman som drogade och våldtog mig 2006 heter Fredrik Virtanen. Jag anmälde 2011, först då orkade och vågade jag. Men har inte orkat eller vågat outa. Förrän nu” skrev den kvinnliga medieprofilen när metoo drog in över Sverige.
Förundersökningen 2011 kunde aldrig styrka att brott begåtts, och Virtanen blev friad från alla brottsmisstankar. Själv har han alltid nekat till skuld.
Sex år senare, under metoohösten 2017, växte kritiken mot honom i styrka och flera medier tog upp anklagelser om sexuella övergrepp och ett gränslöst beteende från flera olika kvinnor.
I oktober 2017 blir Virtanen av med jobbet som ledarskribent. Hans arbetsgivare Aftonbladet gjorde även en internutredning. I slutet av året förlorade han alla uppdrag på tidningen. I början av 2018 polisanmäler Fredrik Virtanen medieprofilen för grovt förtal, senare i vår, efter ytterligare förhör, väntas besked om huruvida åtal väcks.
Kritisk mot media
Idag är Fredrik Virtanen arg och besviken på hur svenska medier hanterade anklagelserna mot kända män som flödade fram i sociala medier under metoo. Framförallt – men inte enbart – gäller det publiceringarna om honom själv.
– Metoo-journalistiken var orimlig och den var historisk, säger Fredrik Virtanen och fortsätter:
– Svaga källor, rykten och privata hämndbegär fick gräddfil in i riktiga medier.
Är det orimligt att händelser som ligger några år tillbaka i tiden fick negativa konsekvenser för dig yrkesmässigt, när du dessutom anklagades offentligt för våldtäkt?
– Ja, det är orimligt.
Varför det?
– I mitt specifika fall så är inte jag en folkvald politiker. Mitt privatliv på krogen för 10-15 år sen ska ju rimligen inte ha betydelse.
Efter metoo ökade fällningarna i Pressens opinionsnämnd kraftigt. Från 33 stycken 2017 till 86 stycken 2018. Flera av fällningarna var metoo-relaterade och där ingick flera artiklar om anklagelserna mot Fredrik Virtanen. Bland annat klandras Svenska Dagbladet, Expressen och Resumé. Men Virtanen ser inte sin bok som en vedergällning för upplevda oförrätter.
– Det är inte en hämnd, jag är inte arg på någon. Det här är ett historiskt dokument menar jag. Det första dokumentet från metoo-revolutionen.
– Tyvärr hamnar jag på en obekväm, tråkig position i det här men som journalist måste jag ändå skildra vad som händer. Men såklart vill media att jag istället ska rannsaka mig själv. Media vill hellre prata om min skuld, än medias skuld för det är så media alltid gör, säger Fredrik Virtanen.
Är det verkligen så att media skyggar för sin egen skuld och riktar falska anklagelser mot dig, behöver du ingen egen rannsakan, du har ju ändå med ordet i titeln på boken?
– Jo, men jag rannsakar mig själv, medierna och det här samhället där ingen får nåd, där ingen tillåts bättra sig, avslutar Fredrik Virtanen.
I en tidigare version av denna artikel stod att tidningen Medievärlden klandrats för publiceringar om Fredrik Virtanen. Det stämmer inte och uppgiftern är korrigerad.