Gazamonologerna togs fram av Ashtar-teatern i Gaza 2010 och baseras på vittnesmål från unga palestinier. I samband med FN:s solidaritetsdag med det palestinska folket kommer monologerna att läsas på flera scener runt om i världen, bland annat på Folkteatern i Göteborg och Åbo Svenska Teater.
Teater Tribunalen anordnar under torsdagen en stödmanifestation med uppläsning ur Gazamonologerna, diktläsning, musik och direktrapporter från palestinska kulturarbetare i Gaza och på Västbanken.
– Det är en stödkväll för kulturarbetare och kulturen överlag i Gaza och på Västbanken, säger teaterns konstnärlige ledare Henrik Dahl.
Lyfter individuella berättelser
Jonatan Stanczak, från organisationen Judar för Israelisk-Palestinsk fred, deltar i manifestationen på Tribunalen.
– Enskilda människors berättelser är extra viktiga nu. Under omständigheter när vi förlitar oss på analytiker och politiker försvinner lätt det mänskliga, säger han.
Jonatan Stanczak var med och grundade Frihetsteatern i flyktinglägret i Jenin på ockuperade Västbanken 2006. Teatern har sedan dess fungerat som ett kulturhus och fokuserar på att skapa teater för barn och unga.
– Jag har ett stort engagemang för arbetet som pågår där. Jag tycker att det är viktigt att lyfta kulturella uttryck när det är så svårt att prata om det som händer. Som jude och israelisk medborgare känner jag att det är fel att det är så, för det är också många israeler och judar som lider av den israeliska ockupationen.
Hur tänker du kring att anordna en stödmanifestation i en tid när debatten är så polariserad?
– Det är komplicerat och man måste tänka efter, men vi är en organisation som jobbar med palestinsk kultur på Frihetsteatern och det är vårt mandat att lyfta de berättelserna, sen finns det många berättelser att lyfta i relation till det som pågår.