Foto: SVT

Grotesco är tillbaka: ”Vi har varit så trötta på varandra”

Uppdaterad
Publicerad

Efter sju års tystnad har humorgruppen Grotesco återvänt med en tredje säsong. Premiäravsnittet – en musikal om flyktingkrisen – sändes i fredags, och har redan hyllats på bred front.

– Jag är förvånad över att det känns såpass bra, säger skådespelaren Michael Lindgren i SVT:s Morgonstudion.

Humorkollektivet Grotesco, bestående av bland andra Henrik Dorsin, Per Andersson och Emma Molin, hamnade i rampljuset efter att ha vunnit SVT:s tävlingsprogram Humorlabbet år 2006. Priset var att få producera en hel serie på åtta avsnitt, som sändes under 2007.

2010 sändes den andra säsongen, och sedan dess har det varit tyst. I fredagens Morgonstudion förklarade medlemmarna Michael Lindgren och Hanna Dorsin anledningen bakom det långa uppehållet.

– Vi är så trötta på varandra när vi har gjort grejer tillsammans, det är alltid så intensivt. Efter det måste man pausa – till exempel sju år, säger Hanna Dorsin.

– Nästa paus blir på 14 år, har vi räknat ut, fyller Michael Lindgren i.

Omtalat musikalavsnitt

Premiäravsnittet av Grotescos sju underverk, som den tredje säsongen kallas, sändes i fredags och har titeln ”Flyktingkrisen – en musikal”. Som namnet antyder är det ett musikalavsnitt som satiriskt skildrar flyktingkrisen hösten 2015, och alla de politiska och samhälleliga omvälvningar som följt i dess spår.

Avsnittet blev snabbt hyllat och omtalat på många håll. Michael Lindgren förklarar att gruppen länge velat prova på musikalformatet, och valde att kombinera det med det gnagande behovet av att skildra flyktingkrisen och dess efterverkningar.

”Fascineras av kappvändningen”

– Under den här perioden hände något väldigt genomgripande i svensk politik. Det som fascinerar mig mest är den kollektiva vändningen – hos politikerna och oss alla. Först var det ”öppna era hjärtan”, ”bygg inga murar” och ”hela Sverige skramlar” – men efter Stefan Löfvens och Åsa Romsons presskonferens, där de förklarade att det inte funkar längre, sade alla plötsligt ”okej, nu pratar vi inte om det här mer”, säger Michael Lindgren.

– Det gick så fort, den här kollektiva vändningen. Det skrivs mycket mindre i nyheterna nu, men det är inte så att det dör färre på Medelhavet. Folk jag pratar med tror att det inte finns flyktingar där längre, men så är det ju inte. Den här kappvändningen tycker jag är jävligt intressant, rolig och lite läskig, fortsätter han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.