Ett exemplar av tidningen The Guardian från mars 2019. Foto: AP/TT

Guardian hotas med hackning – för sin rapportering om död journalist

Uppdaterad
Publicerad

Den ansedda brittiska dagstidningen The Guardian rapporterar att tidningen varnades tidigare i år om att en saudisk cybersäkerhetsgrupp försökte hacka sig in på dess nätverk. Enligt tidningen kom varningen från en källa i Saudiarabiens huvudstad Riyad.

Tidningen uppger att den senare mottog en kopia av ett dokument som stöder uppgifterna om hackningsförsök. The Guardian har inte kunnat bekräfta dokumentets äkthet, men skriver att det innehåller ett bemyndigande att ta sig in i tidningens servrar, och på epostkonton tillhörande två av tidningens reportrar. 

Uttrycker extrem oro

Enligt tidningen var dokumentet signerat av en topprådgivare och förtrogen till kronprins Mohammed bin Salman. The Guardian ska ha valts ut på grund av sin rapportering om mordet på den landsflyktige saudiske journalisten Jamal Khashoggi i oktober 2018.

I The Guardians artikel står ingenting om huruvida några hackningsförsök upptäckts eller stoppats. 

Saudiska regeringstjänstemän som tidningen talat med uttrycker ”extrem oro över dokumentens ursprung”. 

Vägrade förneka

”Kungadömet Saudiarabien har exceptionellt strikta lagar mot cyberbrottslighet, och tar dessa anklagelser på stort allvar”, säger man, och tillägger: ”Kungadömet har tidigare självt blivit offer för allvarliga hackningsförsök”. 

Men enligt The Guardian vägrade de saudiska tjänstemännen att göra ett uttalande i vilket man förnekade att man skulle försökt hacka tidningen. 

The Guardian uttrycker oro över det potentiella hotet och dess implikationer för pressfriheten. 

Pekar ut kronprinsen

Tidningen publicerade uppgifterna samma dag som FN offentliggjorde en rapport om mordet på Jamal Khashoggi. Rapporten pekar ut Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman som ytterst ansvarig för mordet. Khashoggi, som mördades på det saudiska konsulatet i Istanbul i oktober 2018, arbetade som kolumnist för tidningen The Washington Post. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.