Det var i april som Expressen publicerade en omfattande granskning av klädmärket Gudrun Sjödén. I granskningen anklagades ledarduon bestående av Gudrun Sjödén och Anna Adelsson för mobbing och rasism.
Bland annat vittnade ett tjugotal medarbetare om hur Gudrun Sjödén vid ett flertal tillfällen ska ha kommenterat personalens utseende och uttryckt sig rasistiskt.
Sjödén ska enligt vittnesmålen ha vänt sig till en mellanchef och sagt: ”Eftersom du är svart kan jag inte läsa av ditt ansikte, du får försöka ha tydligare mimik”.
– Det stämmer, det har jag sagt. Jag tycker att det är svårt att avläsa mörka människor, det är inte lika givet som att avläsa en vanlig svensk, sa Gudrun Sjödén när Expressen frågade om händelsen.
Granskats av Arbetsmiljöverket
Efter granskningen genomförde Arbetsmiljöverket en inspektion av företaget och slog då fast att det fanns en ”förtroendebrist bland arbetstagare, mot ledning och ägare”.
Som åtgärd krävde Arbetsmiljöverket att cheferna skulle utbilda sig i hur man förebygger kränkande särbehandling, bland annat genom att ta in extern hjälp för att komma tillrätta med problemen.
Grundaren och vice vd:n Gudrun Sjödén medverkade själv aldrig vid inspektionen, men enligt Arbetsmiljöverket väntades Sjödén få en annan roll inom verksamheten.
Avgår efter 50 år – flyttar till New York
På Instagram skriver Gudrun Sjödén nu att hon lämnar företaget efter 50 år och flyttar till New York för att bli frilans. Anledningen ska enligt inlägget vara Expressens granskning som hon beskriver som en ”mediaattack”.
”Nu vänder jag blad – som det heter – och går vidare från en annan horisont” skriver Gudrun Sjödén på sin Instagram.
Klädmärket Gudrun Sjödén är näst efter H&M en av Sveriges största modeexportörer med en årsomsättning på 870 miljoner kronor. Kläderna säljs idag i fler än 70 länder och butikerna finns i sju olika länder, däribland USA, Storbritannien, Tyskland och i Norden.