Teamet bakom filmen Paradiset brinner

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter omfattande kritik backar Filminstitutet och gör om sina regler för debutanter och amatörer. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Guldbaggegalan backar – nomineringsregler görs om

Uppdaterad
Publicerad

Efter hård kritik mot Guldbaggegalans regeländring kan debutanter återigen nomineras i skådespelarkategorin.

– Filminstitutet vill ju naturligtvis lyssna på branschen, säger Anna Carlson, ordförande för Guldbaggejuryn.

Inför förra årets Guldbaggegala 2024 infördes nya omdebatterade regler.

Svenska filminstitutet ändrade bland annat sin formulering i regelverket kring skådespelarkategorierna från att priset ”bör gå” till att det ”ska gå” till en professionell skådespelare som haft minst en roll.

Guldbaggen

Ändringen väckte stark kritik eftersom det stoppade amatörer från att nomineras i skådespelarkategorierna. När filmen ”Paradiset brinner” vann pris för bästa film, meddelade filmens producent att de tre debuterande skådespelarna, skulle få dela på priset.

Nya regler inför 2025

När Svenska filminstitutet nu presenterar sitt regelverk för nästa års Guldbaggegala som hålls den 13 januari 2025, har kravet om tidigare rollprestation tagits bort. Istället blir det upp till juryn att avgöra vilka personprestationer som ska tilldelas nominering i skådespelarkategorierna.

– Filminstitutet har tagit höstens och vinterns kritik på allvar och vi har verkligen gått tillbaka till branschens organisationer, alla de som nominerar, framför allt skådespelare. Jag tycker personligen att det är bättre att ta bort regeln och lämna över till juryn att göra en egen bedömning, säger Anna Carlson, ordförande för Guldbaggejuryn.

– Vi har nu landat i att ingen av de olika kategorierna för guldbaggenomineringar ska ha någon specialregel.

Årets nykomling återinförs

Nytt är även att priset Årets nykomling kommer att återinföras. Syftet är att lyfta fram nya talanger inom svensk film och priset kan gå till alla yrkeskategorier.

– Eftersom diskussionen har blivit så stor när det gäller unga debutanter, så tar vi tillbaka årets nykomling. Vi vill helt enkelt införa det igen som en uppmuntran till unga begåvade talanger så att de fortsätter inom filmvärlden, säger Anna Carlson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Guldbaggen

Mer i ämnet