Guldbaggejuryn anklagas för fusk

Uppdaterad
Publicerad

Ledamöterna i årets guldbaggejury har inte sett alla filmer. Det skriver Gunnar Bergdahl, fd chef för Göteborgs filmfestival, i Aftonbladet.

Bergdahl, som anser att juryn valt bort de viktigaste filmerna, hänvisar till uppgifter från en jurymedlem.

En anonym jurymedlem säger till tid- ningen att ingen ledamot han/hon talat med har sett alla filmer och att det verkar vara ett utbrett problem.

Filminstitutets vd Åse Kleveland kän- ner inte till något fall och säger att man inte kan kontrollera ledamöterna.

Två hoppade av

-De är vuxna människor och vi kan inte kontrollera om de går på bio eller ej, säger Kleveland till Aftonbladet.

Men hon påpekar att två jurymedlemmar avsagt sig uppdraget just på grund av att de inte sett alla filmer.

Guldbaggejuryns ordförande, tidigare SVT-chefen Sam Nilsson, säger att jurysystemet bygger på att man litar på ledamöterna som utses av branschorganisationerna.

”Byråkratisk process”

Bergdahl, som arbetar som kulturchef på Helsingborgs Dagblad, är mycket kritisk till jurysystemet i sin debattartikel i Aftonbladet.

-Guldbaggeförfarandet är numera förvandlat till en byråkratisk process där 32 personer i sluten omröstning och utan diskussioner bestämmer både nomineringar och priser, skriver Bergdahl.

Han ställer också frågan hur det är möjligt att bara tre av över 30 svenska filmer är nominerade och, med ett enda undantag, i samtliga klasser.

Dag och natt blev dansk

-Sannolikt skulle många i Guldbaggejuryn hålla med om att det hade varit bra för svensk film att lyfta fram de unga, uppmuntra konstnärerna och lyfta fram filmen Dag och Natt, skriver Bergdahl.

Dag och Natt av Simon Stahos har kategoriserats som en dansk film. Men för danskarna är den svensk. Där har bara drygt 2.600 personer sett filmen, medan den i Sverige har lockat över 132.000 biobesökare, påpekar Gunnar Bergdahl.

-Så lurade man Mikael Persbrandt på en given Guldbagge!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.