En delad bild med två sektioner. Den vänstra sektionen visar en grafisk representation med ett centralt ansikte omgiven av tomma ramar, som indikerar en struktur eller kopplingar mellan flera personer. Den högra sektionen visar en person som sitter i en intervju eller diskussion, med fokus på deras överkropp och klädsel, i en suddig bakgrund.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad kan de osannolika rättsfallen lära oss idag? I videon hör du Dan Josefssons tankar. Foto: Andreas Idén/SVT

Han granskar fallet da Costa: Medierna blev polisens megafoner

Publicerad

I nya ”Dokument inifrån: Det svenska styckmordet”, granskas mordet på Catrine da Costa. Journalisten Dan Josefsson menar att medier idag har mycket att lära av det 40 år gamla fallet.

– Medierna blev megafoner för vad åklagaren och polisen påstod, säger Dan Josefsson som gjort serien tillsammans med Johannes Hallbom.

”Obducenten” och ”Allmänläkaren” kallades de två män som pekades ut som styckmördare i det uppmärksammade fallet Catrine da Costa. Männen friades i tingsrätten på 80-talet men i allmänhetens ögon var de skyldiga. I ”Dokument inifrån: Det svenska styckmordet” granskas rättsfallet – men också mediernas roll.

Catrine da Costa

– Istället för att kritiskt ifrågasätta vilka bevis som fanns mot de utpekade personerna, så utgick medierna ifrån att de var skyldiga och sen försökte man hitta så smaskiga historier som möjligt, menar Dan Josefsson.

”Fanns en ideologisk låsning”

Han beskriver ett 80-tal där prostitution och heroinmissbruk var några av de stora sociala problemen som debatterades. I det rådande samhällsklimatet blev styckmordet på den då 27-åriga, prostituerade kvinnan större än ett enskilt rättsfall.

– Det fanns en stark ideologisk sida av da Costa-fallet. Det var som om man ifrågasatte hela samhällsanalysen om man ifrågasatte att just de här två var skyldiga. Det fanns en ideologisk låsning, beskriver Dan Josefsson.

En av de utpekade mördarna gick till prostituerade. Bidrog det – att den som gör något moraliskt förkastligt blir ett lättare offer eller svårare att försvara?

– Ja, det tror jag, och jag tror att det på 80-talet var ännu mer så än idag. Man hade ett stort fokus på rätt och fel, ont och gott. Det var väldigt svartvitt.

Dan Josefsson har tidigare granskat fallet Thomas Quick och Fallet Kevin. I videon ovan berättar han om likheterna mellan de tre gamla fallen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Catrine da Costa

Mer i ämnet