Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör konsttjuvens bekännelse för bibliotekspersonalen i videon. Foto: ur Uppdrag granskning: ”Konsttjuven”/SVT

Här erkänner konsttjuven för bibliotekspersonalen: ”Det var jag”

Publicerad

I ett brev som Uppdrag granskning tagit del av bekänner en konsttjuv flera stölder från det svenska kulturarvet. En av dem är en speciell stol från Stockholms stadsbibliotek, ritad av arkitekten Gunnar Asplund.

Stockholms stadsbibliotek är fullt med unika föremål gjorda exklusivt för biblioteket. Bland annat en värdefull stol som brukade stå i sagorummet.

I Uppdrag gransknings reportage berättar konsttjuven att han stulit stolen och sålt den till en Asplund-entusiast. Sedan dess har den via polisen återlämnats till biblioteket.

Konsttjuven

Konsttjuven har vid flera tillfällen stulit möbler från biblioteket. I en rättegång om fyra stulna stolar friades Konsttjuven då det inte gick att bevisa att stolarna verkligen stulits. Nu vill han erkänna brotten för bibliotekspersonalen.

Se hur det gick till i klippet, som kommer från Uppdrag gransknings ”Konsttjuven”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konsttjuven

Mer i ämnet