• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Harper Lee. Foto: TT

Harper Lee är död

Uppdaterad
Publicerad

Författaren till kultboken Dödssynden har dött 89 år gammal.

Hennes agent Andrew Nurnberg skriver i ett uttalande:

”Att ha känt Nelle de senaste åren har inte bara varit en fullkomlig glädje, men ett extraordinärt privilegium. När jag såg henne för bara sex veckor sedan var hon full av liv – hennes sinne och busiga intelligens så skarp som någonsin. Hon citerade Thomas More och rättade mig på Tudors historia. Vi har förlorat en stor författare, en stor vän och en ledstjärna för integritet.”

harper lee

Nelle Harper Lee föddes 1926 i Monroeville, Alabama och flyttade senare till New York där hon skrev historier efter kontorstid.

Genombrottet kom med debuten Dödssynden, originaltitel To kill a mockingbird, som kom ut 1960. Den berättar historien om familjen Finch där pappa Atticus försvarar en svart man som anklagas för att ha våldtagit en vit flicka. Historien är berättad ur dottern Scouts perspektiv som följer sin pappas kamp för att få den åtalade mannen frigiven. En uppgift som inte är särskilt enkel i en stad präglad av rasism och fördomar.

Viktigt inslag i den amerikanska skolundervisningen

Boken blev en omedelbar succé och har sålts i över 40 miljoner exemplar världen över. Den kan minst sagt kallas för en kultbok. Den är ett stående inslag i skolundervisningen i USA och 1961 belönades den med Pulitzerpriset. En del av framgången kan vara just perspektivet som Scout ger. Genom att bevittna en händelse med stort allvar ur ett barns ögon, gjorde Harper Lee det möjligt för läsare i alla åldrar att se rasismens följder.

Efter att boken släpptes väntade läsarna och förläggarna med spänning på nästa verk, men inte ett knyst hörde från författaren. Några år efter det enorma genombrottet försvann hon från rampljuset och flyttade tillbaka till barndomens Alabama. Harper Lee tackade nej till intervjuer och kunde då och då ses till på något prisceremoni, men inget mer. Ingen mer bok fanns i sikte.

Tystnad i över 50 år, sedan hände något

Men 55 år efter att Dödssynden publicerades basunerades det ut att en andra bok skulle släppas sommaren 2015 med titeln Ställ ut en väktare. I en artikel för DN skriver Ingrid Carlberg om den infekterade debatt som följde efter nyheten om att Dödssynden skulle få en uppföljare. Enligt historien var det inte Harper Lee själv som talade med förlaget, utan de hade fått ett uttalande från författarens nya juridiska ombud, Tonja B Carter, som påstod att hon hade hittat manuset till boken.

Staten Alabama inledde till och med en utredning för att se om lanseringen var utnyttjande av äldre. Men när de undersökte saken verkade det som att Harper Lee var medveten om vad som pågick med hennes bok.

Skrevs innan Dödssynden

Ställ ut en väktare skrevs redan innan Dödssynden och utspelar sig på 50-talet när Scout Finch är en ung kvinna och hennes pappa Atticus är en åldrad man. I en tid där spänningarna mellan vita och svarta var långt ifrån friktionsfri blir splittringen mellan far och dotter påtaglig. Boken visade en ny sida av den idealiserade Atticus och bedömdes av flera kritiker som intressant, men något för skissartad i sitt utförande.

– Den misslyckade utgivningen av uppföljaren Ställ ut en väktare, som skrevs före Dödssynden men utspelar sig efter den, kan inte utplåna Lees rykte som okänd och världsberömd författare till ett mästerverk vars politiska betydelse inte kan överskattas, säger Kulturnyheternas litteraturkritiker Ulrika Milles.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

harper lee

Mer i ämnet