På onsdagen släpptes de tre första avsnitten av tv-serien av det brittiska kungahusets avhoppare: Prins Harry och Meghan, hertiginnan av Sussex.
Redan innan serien hade premiär stormade känslorna både i svenska och brittiska medier, eftersom det före detta prinsparet lovat att berätta allt om det brittiska kungahusets mörkare sidor.
– En sådan här serie är aldrig bra ur ett pr-perspektiv, säger Johan T Lindwall, chefredaktör för Svensk Damtidning.
”Såpopera i kunglig miljö”
Hertigparet av Sussex har sedan tidigare tilldragit sig stor medial uppmärksamhet. Bland annat genom sin kritik mot det brittiska kungahuset och pressen, men också för deras välbetalda kontrakt med streamingtjänsten Netflix.
Med dokumentären som nu har premiär säger paret sig vilja visa sin bild av vad som egentligen hände.
– Brittiska kungahuset anser sig vara det finaste kungahuset, och det är därför man beundrar och tittar. Det är en såpopera men i en kunglig miljö, säger Johan T Lindwall, chefredaktör för Svensk Damtidning.
Offentlig avbön kan ske
I seriens första avsnitt avhandlas parets kärlekshistoria och kungafamiljens ovilja att skydda prinsparet och särskilt Meghan, från media.
Den kungliga familjen har själva tackat nej till att medverka i serien. Men enligt Johan T Lindwall kan serien få stora konsekvenser för det brittiska kungahuset.
– Det kommer aldrig att gå så långt att Kung Charles måste abdikera, men däremot kan det bli så att han kommer bli tvungen att göra en offentlig avbön och be sin son om ursäkt.
Är det här en viktig samhällsdebatt om rasism eller är det underhållning?
– Det här är underhållning varvat med en viktig debatt. Vi måste kunna ifrågasätta monarkin som statsskick, vi måste kunna ifrågasätta när det är rasistiska uttalande och tendenser. Det måste upp på bordet och därför är den här serien på många sätt bra.
Hör Johan T Lindwall berätta mer i klippet ovan.